17 dec. 2019

De ce antreprenorii sunt mai susceptibili la boli mintale decat angajatii?

Esti antreprenor? Te confrunti zilnic cu probleme diverse si simti ca nu le poti face fata? Pare ca de cele mai multe ori apar lucruri imprevizibile in viata ta profesionala si trebuie sa le gestionezi, insa pare ca ai ajuns la capatul puterilor? Simti ca sanatatea ta mintala este destul de frageda si nu stii de unde sa o apuci?

In ultimii ani, din ce in ce mai multe dovezi se aduna cu privire la susceptibilitatea antreprenorilor catre boli mintale. Articolele stiintifice din literatura de specialitate confirma faptul ca antreprenorii ar putea avea un risc mult mai crescut catre dezvoltarea problemelor ce tin de sanatate mintala decat angajatii lor.

Unul dintre cele mai cunoscute si recente studii in aceasta directie a fost facut de catre NatWest Great British Entrepreneur Awards si s-a numit “Sanatatea mintala in antreprenoriat”. In acest studiu au fost analizati cu ajutorul chestionarelor de specialitate aproximativ 100 de antreprenori din Marea Britanie, iar rezultatele au aratat ca majoritatea dintre acestia este predispusa la dezvoltarea unor probleme ce tin de sanatatea mintala.

Totodata, 55 dintre participantii la studiu au admis faptul ca antreprenoriatul ar putea avea o mare contributie asupra problemelor de sanatate mintala.

Vrei sa stii care au fost top trei probleme de sanatate mintala cu care s-au confruntat antreprenorii inclusi in studiu?

Cei mai multi au prezentat simptome asociate stresului (41%), urmate de anxietate (21%) si depresie (19%). Totodata, in urma studiului s-a evidentiat faptul ca stresul este, de fapt, precursorul celorlalte probleme pentru majoritatea participantilor la studiu.

Stresul domina lista celor mai comune probleme de sanatate emotionala cu care se confrunta antreprenorii

Stresul s-a dovedit a fi o problema majora si reala pentru antreprenori nu doar in studiul amintit mai sus. Multiple cercetari au analizat problemele de sanatate mintala cu care se confrunta antreprenorii si au ajuns la aceeasi concluzie: stresul reprezinta una dintre cele mai comune afectiuni pentru persoanele care conduc un business. Totodata, conform studiilor, stresul poate fi in acelasi timp o problema singulara, per se, dar poate reprezenta si cauza dezvoltarii altor probleme de natura emotionala si psihologica.

De ce apare stresul atat de profund la antreprenori?

La aceasta intrebare au incercat sa raspunda si cercetatorii din domeniul psihologiei organizationale, descoperind faptul ca majoritatea persoanelor sunt stresate din cauza problemelor financiare macar o data in viata lor de antreprenoriat, in timp ce pentru  alte persoane, problemele financiare pot reprezenta o sursa serioasa de stres intreaga viata.

Oricum, responsabilitatile financiare ale antreprenorilor depasesc cu mult responsabilitatile unui adult mediu cu un job in postura de angajat. Desi acest stres al problemelor financiare in mediul de business vine odata cu deschiderea business-ului, nu toata lumea poate sa gestioneze acest stres constant pentru o perioada lunga de timp fara sa aiba repercusiuni asupra sanatatii mintale.

Cercetatorii in sanatate mintala vor sa traga un semnal de alarma si sa specifice, totusi, faptul ca problemele de sanatate mintala ale adultilor nu sunt caracteristice doar antreprenorilor. Se pare ca in Marea Britanie, unul din cinci adulti sufera de o problema de sanatate mintala sau a suferit in trecut de una.

Cum pot fi gestionate stresul si anxietatea inainte ca acestea sa ajunga in punctul culminant?

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *