04 aug. 2016

Riscurile Singuratatii

Se stie cat de important este sa avem prieteni, oameni dragi cu care sa ne petrecem timpul si cu care sa impartasim momente si trairi din viata noastra. Se stie, de asemenea, cat de importante sunt si momentele de singuratate, de introspectie, de constientizare si de pretuire a sinelui. Cand singuratatea predomina, insa, apar anumite riscuri.

Psihologul John Cacioppo, de la University of Chicago, s-a ocupat indeaproape de acest subiect legat de singuratate, si a descoperit faptul ca, perioadele indelungate de singuratate cresc sansele de mortalitate, de depresie, de agresivitate si raspuns la stres, si duc la repliere sociala, somn perturbat si tensiune arteriala.

Explicatia sociologica standard se refera la „sprijinul social”, ceea ce presupune legaturi sociale stranse, care incurajeaza comportamente sanatoase si diminueaza efectele negative ale stresului.

Pentru Cacioppo, totusi, acest raspuns nu este destul de bun. Acesta cauta raspunsuri mai profunde in creierul uman. „Creierul este organul pentru formare, evaluare, monitorizare, mentinere, reparare si inlocuirea conexiunilor utile, la fel cum reglarea raspunsurilor psihologice contribuie la o viata sanatoasa sau la morbiditate si mortalitate”.

Teoria lui Cacioppo este ca izolarea perceputa – atat faptul ca ne simtim singuri in multime sau ca traim in solitudine, desi nu ne dorim – ne face sa ne simtim in nesiguranta. „Cand realizezi ca te incadrezi intr-un perimetru social, nu te mai simti trist”, spune acesta. „Este, de asemenea, o amenintare pentru supravietuirea ta. Creierul intra intr-o stare de conservare.” In aceasta stare, devii mult mai ingrijorat pentru tine insuti decat ceilalti din jurul tau, si esti hipervigilent in ...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *