29 sept. 2017

Renunta la prieteniile nepotrivite si bucura-te de adolescenta

Poate fi dificil sa-ti faci prieteni si sa mentii cu ei relatii de calitate la varsta adolescentei. Desi multi tineri tanjesc dupa prietenii de lunga durata, cu oameni care sa le fie loiali, de incredere si sa-i sprijine la greu, de multe ori, acestia se lupta din greu pentru a mentine astfel de relatii. Multi ajung sa aiba parte de confuzie, durere si tradare, cand prieteniile care pareau perfecte ajung sa se destrame.

Intr-un fel, fluiditatea relatiilor este normala in aceasta faza de dezvoltare, avand in vedere ca adolescenta este perioada schimbarilor. Pe masura ce isi dau seama cine sunt, ce interese au si ce este important pentru ei, adolescentii incep sa graviteze spre oameni noi, care sa le impartaseasca interesele si valorile.

Totusi, de multe ori, prieteniile ajung sa se sfarseasca din cauza dramelor, suferintei, tradarilor si influentelor persoanelor din exterior. Uneori, relatiile se termina brusc, alteori sunt afectate si se sfarsesc din cauza persoanelor a caror prietenie devine toxica.

In astfel de situatii, amicii vor incerca sa continuie relatia, desi aceasta nu mai este sanatoasa pentru ei. Le va fi greu sa recunoasca semnele unei astfel de prietenii, iar in multe cazuri chiar vor refuza sa le vada, pentru ca nu vor sa piarda ceva atat de valoros. Oricum ar sta lucrurile, o relatie nesanatoasa poate duce la anxietate, depresie, stres si probleme la scoala sau acasa.

Cum sa identifici prieteniile nepotrivite

Este important ca adolescentii sa poata identifica o relatie nesanatoasa si sa incerce, fie sa imbunatateasca lucrurile, fie sa inceapa sa se distanteze. Iata cateva semne care pot indica transformarea unei relatii normale intr-una nesanatoasa:

  • Mai multa drama. Prieteniile nu ar trebui sa iti provoace stres. Daca relatia ta incepe sa devina cam dramatica, poate ca e timpul sa te distantezi.
  • Prietenul te controleaza. Aparitia unor oameni noi poate provoca neintelegeri chiar si intre cei mai buni prieteni. Este normal sa suferi atunci cand se intampla asa. Totusi, un prieten care devine excesiv de gelos sau suparat atunci cand petreci timp cu alte persoane nu e chiar cel mai bun prieten pe care sa-l tii aproape. De asemenea, daca un prieten incearca sa-ti spuna cu cine poti sau nu poti sa te intalnesti, acesta este probabil un semn ca te afli intr-o relatie toxica. Chiar daca prieteniile necesita munca si uneori au nevoie de imbunatatiri, asigura-te ca prietenii te sprijina si te inteleg atunci cand vrei sa te dezvolti, atat din punct de vedere personal, cat si social.
  • Se supara pe tine din orice si mai mereu. Anii de scoala si de liceu sunt presarati cu multe drame. Prietenii ajung sa se certe din tot felul de motive. Totusi, daca ti se pare ca prietenul tau e mereu suparat pe tine sau se supara usor si reactioneaza exagerat (te ignora cu orele sau zilele fara nici un motiv), poate fi un semn ca a venit timpul sa iei o pauza. Prieteniile sanatoase si benefice sunt caracterizate de incredere si o buna comunicare. Asta inseamna ca puteti vorbi deschis despre sentimentele voastre si sunteti amandoi dispusi sa va rezolvati problemele.
  • Te preseaza sa faci lucruri pe care nu vrei sau care te pot baga in belele. O prietenie non-toxica se bazeaza pe respect si sprijin reciproc. Prietenii adevarati iti inteleg limitele, chiar daca difera de ale lor. Un prieten bun nu ar trebui niciodata sa te preseze sa faci ceva incomod pentru tine sau ceva care te va baga in belele.
  • Sunt rautaciosi cu tine. Multi tineri cred ca e important sa spui adevarul, chiar si atunci cand doare. Este important sa fii deschis si sincer intr-o prietenie, dar exista o mare...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *