06 iul. 2019

Ce efect are expunerea la radiatii asupra sanatatii mintale?

Probabil si tu esti unul dintre acele persoane ce au devorat recentul serial „Cernobyl” si chiar daca nu ai facut-o, cu siguranta esti pus in tema referitor la dezastrul produs la Cernobil si urmarile acestuia.

Mass-media, site-uri, grupuri si fiecare coltisor al Internet-ului a vorbit in ultima perioada despre Cernobil. Ce s-a intamplat de fapt, teorii peste teorii, care sunt pagubele, cate persoane si-au pierdut viata, cate persoane inca traiesc, cum traiesc, ce fac, ce este de fapt si ce inseamna expunerea la radiatii.

Cu siguranta ceea ce s-a intamplat a fost un dezastru si a implicat foarte multe repercusiuni pe termen lung, insa, te-ai intrebat ce efecte psihologice concrete asupra supravietuitorilor exista in urma acestui dezastru?

Toata atentia este acordata efectelor fizice si posibilelor boli ce pot aparea in urma expunerii la radiatii, dar foarte putini iau in considerare si efectele la nivelul sanatatii mintale, care, din nefericire, sunt multe si extrem de profunde.

Noi ne-am gandit sa iti povestim putin ce se poate intampla la nivelul sanatatii mintale daca esti expus la o cantitate atat de mare de radiatii.

Studii recente au aratat ca cele mai semnificative efecte ale radiatiilor sunt adesea asupra sanatatii mintale.

Consecintele fizice ale expunerii la radiatii sunt bine documentate, de la boala radiologica, pana la cancer.

Cu toate acestea, exista un alt impact insidios si debilitant asupra persoanelor din zonele afectate de un accident nuclear, indiferent de apropierea de pericol si expunerea reala; ceva care are o prevalenta mai mare si o rata mai mare de morbiditate si mortalitate decat toate cazurile de sanatate fizica combinate - efectele asupra sanatatii mintale.

Radiatiile ionizante si sanatatea mintala sunt subiecte atat de greu intelese, mai ales din cauza dezinformarii foarte mari.

Bunastarea fizica imediata a supravietuitorilor in situatii de urgenta provocate de radiatii este prioritate pe buna dreptate, in scopul prevenirii si minimizarii expunerii. Din pacate, acest lucru a insemnat, din punct de vedere istoric, evacuarea in masa a intregii populatii in locatii necunoscute, intreruperea vietii de zi cu zi si pierderea retelelor de sprijin social.

Imaginati-va ca ati fost informat ca pamantul, apa, aerul pe care l-ati inspirat poate fi poluat de un contaminant mortal si invizibil. Ceva ce are capacitatea de a va produce infertilitate sau de a va afecta copiii nenascuti.

Chiar si cei mai rezilienti dintre noi ar fi ingrijorati si, istoric vorbind, mii de supravietuitori aflati in situatii de urgenta in urma radiatiilor au continuat sa dezvolte PTSD, depresie si tulburari de anxietate ca urmare a experientelor lor si a incertitudinii care le inconjoara sanatatea, chiar si mult timp dupa accidentul in sine.

Sunt afectati atat barbatii, cat si femeile in mod egal?

Exista o tendinta demografica distincta, in care femeile par a fi mult mai sensibile la provocarile legate de sanatatea mintala in urma urgentelor provocate de radiatii. Cu toate acestea, banuiesc ca exista, de fapt, o paritate mai mare a experientei decat arata statisticile.

Barbatii sunt mai putin probabili decat femeile sa-si dezvaluie statutul de sanatate mintala la profesionisti si aceasta tendinta poate continua chiar si in urma dezastrelor. De asemenea, a fost raportata o crestere a alcoolismului si a consumului de droguri in randul barbatilor in urma accidentelor majore, ceea ce ar sugera ca impactul este, in unele privinte, echivalent atat la barbati, cat si la femei.

Oricum, a fost raportat un impact psihologic mai mare in randul femeilor - un model care pare sa fi fost repetat atat in incidentul de la Cernobil, ca...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *