03 apr. 2018

Psihoterapeutul eficient – 13 calitati care-l definesc

Ce reprezinta psihoterapeutul intr-o lume in care suntem bombardati zilnic de reclame la medicamente care trateaza totul de la anxietate la ADHD, astfel incat este usor sa crezi ca o pastila reprezinta finalul tuturor dificultatilor vietii, nu?

Cercetarile au aratat ca aceste medicamente nu sunt eficiente pentru simptome moderate sau usoare de depresie. Mai mult, efectele secundare si interactiunile cu alte medicamente pot determina aparitia unor simptome psihice cronice si pot cauza probleme grave de sanatate.

Ca si cum acest lucru nu ar fi destul de rau, majoritatea medicamentelor destinate tratarii tulburarilor psihologice sunt prescrise in 15 minute sau mai putin, prin eliberarea unei retete, fara a incerca a se descoperi gandurile sau sentimentele pacientului.

Psihoterapia este mai ieftina si mai eficienta decat medicamentele pe baza de prescriptie medicala, mai ales atunci cand luam in considerare impactul asupra capacitatii noastre de a ne atinge obiectivele de viata pe termen lung. Estimarile eficacitatii psihoterapiei, bazate pe sute de studii empirice, constau in faptul ca aceasta functioneaza in aproximativ 75-80% din cazuri.

Pentru a fi eficient, este nevoie ca psihoterapeutul sa aiba cateva calitati bine definite. Iata care sunt acestea, conform studiilor recente:

1.Detinerea unui set sofisticat de abilitati interpersonale 

Psihoterapeutul eficient se poate exprima bine. El este foarte priceput la constientizarea gandurilor si sentimentelor oamenilor. In relatia lui cu pacientii, manifesta caldura si acceptare, empatie si concentrare asupra celorlalti, nu asupra propriei persoane.

2.Abilitatea de a te ajuta sa simti ca ai incredere in el

Potrivit unui studiu recent, oamenii determina daca au sau nu incredere in cineva in primele 50 de milisecunde de cand se intalnesc cu acea persoana. Pacientii considera ca terapeutul lor ii va ajuta cu adevarat, deoarece acesta le comunica atat verbal, cat si non-verbal ca el/ea este o persoana in care pot avea incredere

3.Dorinta de a stabili o alianta cu pacientii sai

Unul dintre cei mai mari predictori ai unui rezultat terapeutic bun este sentimentul unui parteneriat intre pacienti si psihoterapeutul lor. Aceasta este cunoscuta sub numele de alianta terapeutica. Psihoterapeutul eficient este capabil sa formeze aceste aliante cu diverse tipologii de pacienti.

4.Abilitatea de a oferi o explicatie a simptomelor tale si sa poata adapta aceasta explicatie pe masura ce circumstantele se schimba

Pacientii isi doresc sa stie de ce experimenteaza anumite simptome, chiar daca nu este prima data cand apeleaza la psihoterapie. Psihoterapeutul eficient ofera explicatii pe care pacientii le pot intelege, dar este, de asemenea, dispus sa le schimbe, sa fie flexibil, in functie de modul in care se desfasoara tratamentul

5.Angajamentul de a dezvolta un plan de tratament consecvent si acceptabil

Este nevoie ca psihoterapeutul sa efectueze o prima evaluare la inceputul tratamentului. In urma acestei evaluari, el ar trebui sa dezvolte un plan de tratament consecvent si sa-l impartaseasca pacientilor. Daca pacientii nu cunosc planul de tratament, risca sa nu respecte recomandarile psihoterapeutului.

6.Comunicarea increderii cu privire la cursul terapiei

Psihoterapeutul eficient isi pastreaza pacientii pe parcursul terapiei deoarece le transmite acestora sentimentul ca terapia ii va ajuta cu adevarat. Acesta ii va face sa se simta in siguranta - stie ce face si de ce. Daca pacientii simt ca el are control asupra cursului terapiei, vor face progrese.

7.Psihoterapeutul acorda atentie progresului terapiei si-l comunica pacientilor

...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *