20 dec. 2019

Psihologia Craciunului

Ti-ai pus intrebarea ce se intampla cu aceasta perioada a anului de scoate tot ce e mai bun din noi sau din majoritatea celor din jurul tau?

Traim intr-o perioada a schimbarilor. Chiar si asa, ceva a ramas aproape constant: celebrarea Craciunului. Chiar daca religia are un rol mai putin proeminent in societatile vestice, entuziasmul si bucuria vacantei de Craciun raman la fel.

Popularitatea Craciunului este atribuita in mare parte psihologiei din spatele ei. Oamenii sunt creaturi ale obisnuintei si tind sa tina de lucrurile care le sunt usoare si familiare. Creierul nostru este obisnuit sa foloseasca bias-uri cognitive pentru a se adapta prin viata. Iar sezonul sarbatorii de Craciun nu face o exceptie.

Ce sunt bias-urile cognitive?

Bias-urile cognitive sunt niste greseli in procesarea cognitiva. Acestea ar putea fi rezultatul unor procese automate care au loc in subconstient si sunt bazate pe preferintele si credintele unei persoane.

Nu toata lumea are aceleasi bias-uri cognitive pentru ca nu toata lumea are aceleasi experiente care ne slefuiesc credintele.

Traditiile ne modeleaza actiunile

Majoritatea dintre cei care sarbatoresc Craciunul, se raporteaza la traditiile care vin odata cu acesta. Si traditiile fac parte din vietile noastre, din experientele noastre si din copilaria fiecaruia dintre noi. Asadar, daca am renunta la traditia lui Mos Craciun am renunta la o parte din noi, ceea ce ar fi extrem de neplacut si inconfortabil pentru multi dintre noi.

Invatam traditiile datorita celor din jur

Psihologii sociali au descoperit ca motivul din spatele mentinerii traditiilor este o combinatie intre invatarea sociala si evitarea pedepsei.

Indivizii tind sa se uite la ceilalti pentru a se purta adecvat intr-o anumita situatie. Acest comportament este cel care sta in spatele multor bias-uri cognitive din viata noastra, de la dezvoltarea culturilor pana la adoptarea inovatiilor.

Invatam de la ceilalti sa evitam sa ne comportam intr-un mod care ar putea fi impotriva imaginii de sine pe care am construit-o. Asadar, invatam ca este normal sa impodobim bradul de Craciun prin simplul fapt ca ii vedem pe cei din jur ca fac acest lucru.

Vrem sa ramane consistenti in comportament

De ce continuam traditia odata invatata?

Cercetatorii atribuie acest lucru evitarii pedepsei. Da, suna extrem. Dar, cand separi pedeapsa de intelesul ei social, va face mai mult sens.

Oamenii nu vor sa intrerupa traditiile pentru ca nu sunt siguri de consecinta acestui lucru. Toti vrem sa ramanem consistenti in comportament. Chiar daca e vorba de a ramane consistenti asupra cuvintelor noastre, obisnuintelor, valorilor sau credintelor, este un raspuns automatizat de a continua sa facem lucrurile in modalitatea in care ele au fost facute deja.

Asadar, cand vine momentul Craciunului, este mereu mult mai usor sa ne intoarcem la ce am facut toata viata decat sa ne afundam in necunoscut.

In acelasi timp, consistenta ne ajuta sa evitam emotiile negative precum dezamagirea, rusinea sau pierderea.

Craciunul este sezonul fericirii

Un alt fenomen interesant este bucuria coplesitoare a maselor de oameni. Nu conteaza in ce tara te-ai nascut, de unde provi sau in ce societate locuiesti, este o bucurie care ii inunda pe toti. La aceasta bucurie contribuie multi factori.

Cautam nostalgia

Odata ce luna Decembrie vine, orasele incep sa fie imbracate in acele culori si miresme extrem de cunoscute al...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *