29 iul. 2019

Maine pe vremea asta nu o sa mai procrastinezi nici macar o secunda!

Este marti dupa-amiaza si ceasul ticaie. Lucrezi extrem de grabit si furios pentru a reusi sa termini sarcina inainte de deadline-ul de la ora 17, in timp ce te invinovatesti ca nu te-ai apucat mai devreme de ea.

Cum s-a ajuns aici? Ce a mers gresit? Ce s-a intamplat de ti-ai pierdut concentrarea si focalizarea pe sarcina?

Ei bine, e posibil sa fi fost de vina doar orele petrecute pe retelele de socializare, recitirea tuturor e-mail-urilor, pregatirea excesiva pentru pauzele de cafea, pregatirea timp indelungat a cafelei si timpul petrecut lucrand la alte sarcini ce puteau fi lasate foarte usor pentru saptamana viitoare.

Ti se pare cunoscut acest scenariu?

Daca da, afla ca nu esti singurul ce trece prin acest lucru!

Procrastinarea este o capcana in care multi dintre noi am fost prinsi. De fapt, conform specialistilor, 95% din intreaga populatie procrastineaza intr-o anumita masura.

Desi poate fi placut sa auzi ca nu esti singurul si ca atat de multe persoane fac asta, este totodata destul de dureros sa realizezi cat de mult te poate trage inapoi si cate piedici iti poate pune aceasta procrastinare.

Dar hai sa iti spun mai multe despre procrastinare!

Este procrastinarea acelasi lucru cu lenea?

Desi sunt deseori confundate, cele doua concepte sunt foarte diferite.

Procrastinarea este un proces activ- tu alegi sa faci altceva in loc de sarcina pe care ar trebui sa o faci si care stii ca este urgenta. Pe de alta parte, lenea sugereaza apatie, inactivitate si dorinta foarte scazuta de actionare.

Procrastinarea implica de cele mai multe ori ignorarea unor sarcini nesatisfacatoare, dar importante, in favoarea unora mult mai placute si usoare.

Din pacate, a te lasa impins de acest impuls poate avea consecinte destul de dure. Spre exemplu, chiar si episoade minore de procrastinare ne pot face sa ne simtim vinovati si rusinati. Acest lucru poate sa conduca la scaderea productivitatii si ne poate face sa ratam atingearea obiectivelor propuse.

Daca procrastinam o perioada lunga de timp, putem deveni demotivati si deziluzionati fata de munca noastra, ceea ce poate duce la depresie si chiar pierderea job-ului in cazuri extreme.

Ce poti face pentru a gestiona procrastinarea?

Prima etapa: Recunoaste ca procrastinezi

Exista posibilitatea sa pui la o parte o sarcina pentru ca trebuie sa iti reprioritizezi munca. Daca iti amani o perioada scurta realizarea unei sarcini pentru un motiv intemeiat, nu inseamna ca procrastinezi. Totodata, daca pui la o parte sarcini pentru a evita realizarea lor, atunci probabil te afli in postura de procrastinator.

Uite cum poti recunoaste daca procrastinezi:

Daca faci asta:

  • Iti umpli ziua cu sarcini foarte usoare si le eviti pe cele mai grele
  • Lasi un lucru pe lista de “to-do” pentru o perioada lunga de timp, chiar daca este ceva important.
  • Citesti e-mailuri de mai multe ori fara a lua o decizie in privinta lor
  • Incepi o sarcina prioritara si apoi pleci imediat sa iti faci o cafea
  • Iti umpli timpul cu sarcini neimportante pe care ceilalti ti le cer sa le faci, tocmai pentru a evita lucrurile importante de pe lista.

A doua etapa: Incearca sa identifici motivul procrastinarii

Eviti o sarcina pentru ca ti se pare plictisitoare si nesatisfacatoare? Daca da, rezolva cat mai repede acea sarcina pentru a te putea concentra pe lucrurile care iti fac cu adevarat placere.

De asemenea, stiai ca si organizarea proasta duce la procrastinare?

Oamenii organizati reusesc sa gestioneze impulsurile de procrastinare prin realizarea unor liste cu prioritati si isi creeaza niste programe eficiente.

Totusi, chiar daca esti o persoana organizata, tot te poti simti depasit de o anumita situatie. Poate ca iti pui intrebari cu privire la sansele tale de reusita in acea situatie, poate esti nesigur pe tine si crezi ca nu o sa reusesti sa duci sarcina la bun sfarsit. Toate aceste temeri nu fac decat sa te indeparteze de realizarea sarcinii si sa te impinga catre procrastinare.

Stiai ca perfectionistii sunt adesea procrastinatori? De multe ori ei evita sa realizeze o sarcina pentru ca au senzatia ca nu le va iesi perfect si astfel procrastineaza.

A treia etapa: Adopta strategii anti-procrastinare

Procrastinarea este un obicei. Un...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *