27 feb. 2019

Primavara si starea de bine psihologica

Starea dumneavoastra de spirit se schimba in functie de anotimp? Simtiti cum va incarcati de energie la primele raze de soare la inceput de primavara si asteptati cu nerabdare sa deveniti mai activi si mai optimisti?

Ne apropiem rapid de zilele calduroase si luminoase ale primaverii, ziua devine mai lunga, hainele groase dispar usor din garderoba, iar unii dintre noi devenim, poate, mai productivi si plini de viata.

Exista vreo explicatie stiintifica a starilor de dispozitie fluctuante in functie de anotimp?

Conform Manualului de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale, unii oameni pot experimenta o tulburare ce are legatura cu schimbarea anotimpurilor:

Tulburarea afectiva sezoniera este un tip particular de tulburare afectiva care isi face debutul la aparitia toamnei si iernii, iar persoanele afectate experimenteaza simptome asemanatoare depresiei: oboseala, tristete pervaziva, lipsa interesului fata de activitati, dificultati in ceea ce priveste somnul.

Acest lucru se datoreaza, in principiu, faptului ca ziua devine mai scurta, iar razele soarelui sunt tot mai putin prezente.

Simptomele depresive trebuie sa fie mai puternice in intensitate decat schimbarile frecvente de dispozitie pe care majoritatea persoanelor le au la venirea anotimpului rece. De asemenea, pentru a putea fi vorba de tulburare afectiva sezoniera, simptomele depresive intense trebuie sa aiba loc cel putin doi ani la rand, in aceeasi perioada calendaristica si sa nu fie influentate de alte evenimente din viata persoanei.

Aceasta tulburare persista pe perioada lunilor de iarna, iar odata cu aparitia primaverii, ea dispare, iar starea de bine psihologica reapare, motiv pentru care primavara este considerata un anotimp al sperantei.

Studiile arata ca serotonina si melatonina ar fi implicate si ele in schimbarile dispozitiilor sezoniere. Reducerea soarelui declanseaza depresia prin schimbarea nivelelor de serotonina, care pot afecta starea de spirit sau nivelele melatoninei, care joaca un rol in modelarea somnului si a starii de spirit.

Alte doua studii recente sugereaza ca ar putea fi implicat si un circuit al creierului care conecteaza celulele speciale de detectare a luminii din retina cu zone ale creierului care afecteaza starea de bine. Atunci cand aceste celule detecteaza zile mai scurte, se pare ca folosesc acest circuit pentru a trimite semnale catre creier care pot face o persoana sa se simta deprimata in zilele intunecoase. 

Care sunt efectele psihologice ale primaverii?

In anii ‘80, un biolog evolutionist numit Edward O. Wilson a inventat termenul biophilia - afinitatea innascuta a omului pentru natura. Acesta credea ca am evoluat ca parte a peisajului inconjurator si nu ca ceva separat de el.

Efectele psihologice pozitive ale vremii bune si calduroase au fost bine documentate, astfel incat, atunci cand soarele este afara, cel mai bine este sa va luati timp in fiecare zi pentru a profita de el. Dar nu este doar lumina si caldura care ne fac sa ne simtim bine, sunt si pasarile, copacii, mirosul si tot ce presupune frumusetea naturii primavara.

Care sunt efectele documentate stiintific?

  1. Aparitia soarelui si marirea zilei vor afecta nivelele de serotonina si melatonina ceea ce va avea un impact major asupra sanatatii noastre mentale.

Nivelul crescut de serotonina va conduce la cresterea starii de bine, va imbunatati ciclul somnului, ajuta la memorie si la cresterea dorintelor sexuale. Melatonina este produsa in nivele mai mari atunci cand este intunecat afara si ne face sa dormim mai mult, ceea c...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *