10 iun. 2016

Prietenii – Pansament pentru Suflet

Stiati ca prieteniile actioneaza precum endorfinele?

Adica prietenii au puterea de a lua durerea cu mana, vorba romanului.

Studiul Katerinei Johnson & Dunbar, Pain tolerance predicts human social network size, arata ca oamenii care au mai multi prieteni, au o toleranta mult mai mare la durere si sunt mai putin stresati decat cei care se invart in cercuri sociale mai mici.

De asemenea, se pare ca atat cantitatea, cat si calitatea relatiilor noastre sociale ne afecteaza sanatatea psihica si mentala, sau pot fi chiar factori care determina cat de mult vom trai.

Surprinzator, studiul Katerinei Johnson arata ca persoanele mai atletice, care se preocupa mult de aspectul fizic, tind sa aiba mai putini prieteni. Aceasta explica astfel: „Poate fi doar o problema de timp, persoanele care petrec mai mult timp facand exercitii fizice, au mai putin timp sa iasa cu prietenii sau, poate unii oameni prefera sa faca exercitii ca o alternativa pentru socializare, luandu-si doza de endorfine in acest mod.”

In acelasi studiu, K. Johnson explica modul in care endorfinele ajuta la reducerea durerii: „Endorfinele sunt parte din circuitul durerii si al placerii, acestea sunt calmante naturale produse de creierul nostru, care ne ofera si o senzatie de placere.”

Teoriile acesteia arata ca interactiunile sociale provoaca emotii pozitive cand endorfinele trimit receptori opioizi in creier.  De aceea suntem atat de bucurosi in momentul in care ne vedem prietenii.

Sursa: http://www.spring.org.uk/2016/04/friends-better-than-morphine.php

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *