13 iul. 2016

Prietenia nu e un lux: e o necesitate infrastructurala

Imagineaza-ti doua femele cimpanzeu stand impreuna sub un copac. Se ingrijesc una pe cealalta, trecandu-si degetele prin blana si „pieptanand-o”, se curata de gandaci si de frunze. Cea care are parte de acest tratament, sta intinsa pe pamant, relaxata de parca ar fi la spa. Dupa masurarea ulterioara a nivelului de oxitocina, hormonul asociat cu legaturile sociale si placerea, rezulta ca e destul de fericita.

Si de ce nu? Timpul petrecut pentru ingrijirea personala este intotdeauna unul placut si relaxant. Multe specii de maimute isi aloca o buna parte a zilei pentru acest lucru, in timp ce oamenii uita de ei din cauza sarcinilor zilnice. Ce e mai important, spun specialistii, nu e doar ingrijirea in sine, ci legatura creata intre cei doi. Relatia de prietenie.

Pentru multi dintre noi, placerile survenite din relatiile de prietenie sunt familiare. Precum acea pereche de cimpanzei de care vorbeam mai devreme, noi, oamenii, suntem predispusi sa ne relaxam si sa ne simtim bine daca luam cina cu persoane pe care le cunoastem bine, decat cu oameni pe care abia i-am cunoscut. Filosofii au celebrat bucuriile conexiunii sociale inca de pe vremea lui Platon si au evidentiat faptul ca relatiile sociale sunt bune pentru noi. Abia in zilele noastre prietenia devine un subiect stiintific, iar cercetatorii fac o paralela intre interactiunile pe care le au animalele si obiceiurile oamenilor la cina sau petreceri, si cauta cu rigurozitate motivatiile din spatele comportamentelor sociale.

Inainte de toate, exista o universalitate a prieteniei. „Cu cat analizam mai profund ce inseamna prieteniile, cu atat incepem sa le gasim si la alte specii”, spune Lauren Brent, un ecologist comportamental. „Asta inseamna ca prietenia are o poveste care merge dincolo de oameni si societatile umane”.

De asemenea, se pare ca exista si o baza genetica in ceea ce priveste sociabilitatea si relatiile noastre actuale, legate dincolo de membrii familiei. Exista semne evidente care arata ca absenta prieteniilor est...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *