11 ian. 2019

Pericolele din spatele retelelor de socializare: cyberbullying-ul

Nu este o noutate faptul ca, in prezent, tinerii si adolescentii comunica tot mai mult in mediul online, prin intermediul retelelor de socializare, isi fac prieteni si interactioneaza cu acestia. In timp ce dezvoltarea unei noi dimenisuni de comunicare a venit cu beneficii in vietile noastre, ea are si efecte mai putin placute. Unul dintre fenomenele online, ce apare tot mai des in cadrul retelelor de socializare si care are efecte devastatoare asupra sanatatii emotionale a tinerilor si adolescentilor, este cyberbullying-ul.

Ce este cyberbullying-ul?

Cel mai des, cyberbullying-ul este definit ca fiind un comportament agresiv intentionat, realizat de o persoana sau un grup de persoane, este repetat in timp prin intermediul tehnologiei moderne cu scopul de a hartui o persoana ce nu este capabila sa se apere de una singura.

Fenomenul se poate desfasura in moduri variate, insa cele mai frecvente sunt trimiterea unor mesaje umilitoare in cadrul retelelor de socializare, postarea unor comentarii, imagini umilitoare, amenintarea sau intimidarea cuiva in mediul digital sau chiar furtul identitatii virtuale a cuiva cu scopul de intimidare si umilire.

De cele mai multe ori, a fost vazut ca un termen umbrela pentru bullying-ul online, agresiunea pe internet si bullying-ul electronic, studiile definindu-l in contextul bullying-ului traditional: acelasi lucru, dar cu nume diferit. Recent insa, cercetarile il detaseaza de bullying-ul traditional, atribuindu-i caracteristici diferite si efecte diferite, deoarece lumea virtuala este diferita de cea reala.

Care sunt caracteristicile cyberbullying-ului ce il diferentiaza de bullying-ul traditional?

Desi cyberbullying-ul impartaseste cu bullying-ul traditional cateva caracteristici comune: intentionalitatea(agresorul are intentia de a rani), repetitia(comportamentul se repeta asupra victimei) si dezechilibrul de forte(agresorul isi alege victima perceputa ca fiind vulnerabila), cyberbullying-ul se individualizeaza si se pliaza pe cerintele si caracteristicile mediului digital.

Astfel, anonimitatea si inexistenta contactului vizual dintre victima si agresor (cyberbully) poate facilita 3 aspecte importante ale cyberbullying-ului: creste frica si neajutorarea victimei; nivele mult mai scazute de vina si remuscare ale agresorului; victima nu stie impotriva cui ar trebui sa actioneze.

Prezenta constantaa amenintarilor si intimidarilor: desi in cazul bullying-ului traditional, necajirea si batjocura celorlalti are loc la cele mai multe cazuri intr-un timp limitat, la scoala, in pauze sau la iesirile cu colegii, prin intermediul tehnologiei fenomenul poate exista constant, 24/7.

Audienta aproape infinita este o alta caracteristica a cyberbullying-ului. Situatia suparatoare, imaginea sau comentariul umilitor pot fi vazute de oricine are acces la Internet, existand posibilitatea aparitiei efectului “bulgarele de zapada”, acestea putand fi share-uite, modificate, audienta devenind chiar ea un “cyberbully”.  

Studiile arata ca aproximativ 43% din copii au avut parte de un episod de cyberbullying, iar 1 din 4 afirma ca i s-a intamplat mai mult de o singura data. Pe de alta parte, 70% din adolescentii utilizatori de Internet afirma ca au vazut frecvent in cadrul retelelor de socializare diferite episoade de cyberbullying.

Cum arata cyberbullying-ul?

  1. E-mailuri/mesaje/comentarii abuzive, intimidante sau jignitoare
  2. Imagini/filmari suparatoare
  3. Umilire in mediul online
  4. Excluderea cu ...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *