31 iul. 2019

Ai face orice ca sa slabesti? Afla care este secretul din spatele acestei obsesii!

Iata cum intervine perfectionismul in tulburarile de alimentatie

Ce este perfectionismul?

Perfectionismul, ca mod incorect de a gandi inseamna tendinta de a crede ca valoarea noastra, ca oameni, este data de efortul depus pentru a atinge standarde exigente, in ciuda obstacolelor. Perfectionismul apare in doua forme: straduinta de a indeplini standarde personale foarte inalte si ingrijorarile despre greselile facute in incercarea de a atinge performanta.

Perfectionismul este unul dintre factorii care mentin simptomele tulburarilor de alimentatie (mancatul necontrolat, dietele restrictive). O analiza realizata pe zece studii a aratat ca acest fenomen apare indiferent de tipul de tulburare de alimentatie (anorexia nervoasa, bulimia nervoasa, tulburarea de mancat necontrolat si tulburarea de alimentatie nespecifica).

 In urma analizei mai multor studii, s-a observat ca ambele forme ale perfectionismului se asociaza cu aceste simptome (si cu anumite probleme emotionale, cum ar fi anxietatea, tulburarea de panica si depresia). Totusi, s-a observat ca trasatura care apare cel mai des in tulburarile de alimentatie este tendinta de a interpreta erorile ca esecuri.

Cercetatorii considera ca persoanele care au un nivel crescut de perfectionism obisnuiesc sa isi bazeze valoarea personala in mod obsesiv intr-un domeniu important pentru ei. La persoanele cu tulburari de alimentatie, perfectionismul clinic implica standarde ridicate nu doar in munca, sport etc., ci si in sfera siluetei si a greutatii, si in legatura cu maniera in care trebuie sa isi controleze silueta si greutatea. Astfel, ele se simt constranse sa apeleze la diete restrictive, atat pentru a scadea in greutate cat si pentru a atenua efectele crizelor de mancat necontrolat.

Ca si in cazul perfectionismului clinic in general, este prezenta teama de a nu reusi sa isi controleze alimentarea si greutatea, o atentie focalizata pe performanta (verificarea frecventa a siluete si greutatii, numaratul caloriilor, cantaritul alimentelor) si autocritica rezultata dintr-o interpretare distorsionata a performantei in a realiza aceste actiuni. Aceasta autocritica incurajeaza o si mai mare incrancenare pe directia atingerii standardelor, ceea ce intretine tulburarile de alimentatie.

Perfectionismul ”obliga” persoanele sa incerce sa obtina si sa isi mentina un statut social inalt

O explicatie mai detaliata a legaturii dintre tulburarile de alimentatie si perfectionism se refera la faptul ca perfectionismul ”obliga” persoanele sa incerce sa obtina si sa isi mentina un statut social inalt. Autoprezentarea perfectionista (tendinta persoanei de a-si promova activ o imagine de om perfect, impreuna cu evitarea de a afisa orice forma de imperfectiune proprie si de a marturisi verbal vreo forma de imperfectiune sau eroare personala) este o caracteristica a multor persoane cu tulburari de alimentatie. Nivelul acestei trasaturi este un indicator al severitatii tulburarii de alimentatie.

Perfectionismul clinic prezent in tulburarile de alimentatie este legat, in mare masura de insusirea unor atitudini exterioare, cum ar fi: idealizarea siluetei subtiri, compararea sociala sau presiunea de a fi slab/a.

Apar astfel indoieli despre calitatea propriului comportament si o sensibilitate crescuta fata de asteptarile celor din jur. Astfel, persoana cauta sa verifice calitatea comportamentului sau prin raportare la surse exterioare usor de observat, cum ar fi greutatea corporala. In special adolescentele au tendinta sa se compare intre ele pe acest criteriu.

Persoanele cu un perfectionism clinic pronuntat au tendinta de a se simti jenate cu usurinta, de a fi mai supuse, si, interesant, de a fi mai nemultumite de ideea de comparatie sociala. De aceea, cercetatorii au sugerat ca perfectionismul regleaza raspunsul emotional la evenimente de tip ”pierdere a statutului social”, impingand perfectionistii sa recurga la comportamente nocive pentru a-si recastiga statutul. Din acest motiv, ei pot sa se fixeze pe silueta si pe greutatea corporala ca indici observabili ai statutului social.

Un alt mod prin care perfectionismul poate induce tulburari de alimentatie este efectul pe termen lung al incercarilor facute de perfectionisti pentru a-si ascunde erorile. Studiile au demonstrat ca persoanele cu nivel inalt de perfectionism ar face aproape orice pentru a-si ascunde erorile si imperfectiunile, ceea ce le impiedica sa primeasca feedback despre ele si sa si le corecteze. In acest mod, ele nu invata ca sunt oameni valorosi chiar si atunci cand silueta sau greutatea lor nu se afla intre limitele restrictive pe care si le impun.

Intrucat perfectionismul este un factor de risc pentru atitudinile si comportamentele de mancat necontrolat si de tinut diverse diete severe, interventia psihologica trebuie sa il abordeze in tratamentul tulburarilor de alimentatie.

Care este tratamentul in acest caz?

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *