25 aug. 2019

Narcisistii folosesc mai putin site-urile social media, dar se promoveaza mai intens!

Avem cu totii acei prieteni pe Facebook sau pe Instagram care nu se opresc din postat selfie-uri. Acestia nu ezita sa ne informeze cat de relaxati se simt, cat de entuziasmati si ce viata minunata au. Totodata, aceste persoane sunt intotdeauna inconjurate de oameni extraordinari, mult mai extraordinari, se afla mereu in locuri pe care putini dintre noi le-am atinge vreodata si au viata perfecta, cum nimeni altcineva nu o are.

Cu totii ne gandim ca social media este mediul perfect in care narcisistii isi pot desfasura in voie activitatile. Acestia isi pot pormova imaginile si realizarile in fata a milioane de oameni, realizandu-si imaginea perfecta in fata acestora.

Ce spun studiile despre narcisisti si social media?

Studiile arata ca nivelul narcisismului subclinic- sau acea trasatura de personalitate pe care cu totii o avem intr-o anumita masura- a crescut substantial la nivel de populatie din anul 1970.

Stima de sine creste si ea rapid. Conform unei statistici, nivelul stimei de sine a populatiei din SUA a crescut cu aproape 80% din anul 1988.

Studiile arata ca media poate sa influenteze substantial manifestarea tendintelor narcisiste. Un studiu recent a aratat ca oamenii expusi la personaje TV narcisice, la masuratori imediate acestia au prezentat tendinte narcisice crescute.

Un alt studiu din anul 2011 a aratat ca adolescentii care utilizau Facebook-ul intr-un mod intens au aratat tendinte narcisice mult mai preganante decat cei care nu o faceau. Totodata, studiile arata ca asocierea dintre Facebook si narcisism este extrem de puternica si in randul adultilor.

De fapt, cercetarile au demonstrat ca narcisistii utilizeaza social media pentru a-si expune viata in fata prietenilor si pentru a le arata ceea ce ei realizeaza.

Totodata, cercetarile au aratat ca narcisistii utilizeaza social media pentru a epata si pentru a arata viata lor extraordinara in fata prietenilor. Narcisistii posteaza imagini cu ei impresionante, poze atractive, posteaza mult mai multe selfie-uri, in special cele in care arata foarte bine.

Psihologul Eric B. Weiser a explicat ca site-urile social media pot crea si intari tendintele narcisice deoarece aceste site-uri au ca scop principal promovarea de sine.

In acest context este important sa va reamintesc faptul ca persoanele cu tendinte narcisice crescute simt nevoia de admiratie crescuta din partea celorlalti. Imaginea de sine grandioasa poate fi validata cu usurinta prin intermediul like-urilor, distribuirilor si a urmaritorilor. Totodata, este important de mentionat ca narcisistii au nevoie de relatii superficiale cu cei din jur, acestia nu realizeaza conexiuni puternice, stau foarte prost cu empatia si nu stiu cum sa ii asculte activ pe ceilalti. Astfel, social media este un mediu extrem de tentant si de benefic perpetuarii tendintelor narcisice. Social media ofera toate oportunitatile pentru un narcisist sa se simta in largul sau.

Cum identitificam un narcisist in mediul online?

Desi toti devenim narcisisti atunci cand navigam pe social media (asta pentru ca platformele ne “obliga” sa exercitam astfel de comportamente mai mult sau mai putin pregnante), anumite persoane sunt mult mai vocale in exprimarea de sine pe site-urile social media. Asadar, cum putem identifica un comportament narcisic ce depaseste limitele normalului in cadrul retelelor social media?

Primul lucru la care trebuie sa fim atenti este poza de profil- persoanele cu tendinte narcisice au foarte mare grija la prezentarea de sine si au mare grija de pozele expuse pe Internet. Un exemplu ar fi ca acestia tind sa posteze imagini in care poarta o imbracaminte extravaganta, iesita din comun, sclipitoare, care atrage atentia, iar aparitia lor generala este una care trebuie sa socheze si sa arate o pregatire ind...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *