28 iun. 2019

Stiati ca muzica ne afecteaza emotiile? Iata cum!

V-ati intrebat vreodata de ce va simtiti intr-un anume fel cand ascultati melodia favorita? Acest lucru se intampla, deoarece muzica ne afecteaza emotiile si ne poate trezi anumite amintiri.

Oamenii isi manifesta diferite emotii cand asculta muzica, de exemplu zambim, radem sau plangem. Este destul de comun sa ascultam muzica in fiecare zi, iar modul in care muzica il face pe ascultator sa se simta este un factor cheie pentru a determina daca acel gen de muzica este placut de acesta sau nu.

De ce are oare muzica acest efect asupra noastra?

In acest articol veti gasi 6 moduri prin care muzica ne afecteaza starea emotionala.

Sentimente pozitive

Muzica de cele mai multe ori ne face sa ne simtim bine. Aceste sentimente pozitive tind  sa ne largeasca orizonturile cunoasterii in cai care sunt benefice pentru sanatatea noastra si pentru gandirea creativa. Acest lucru explica potentialul muzicii asupra mintii si asupra sanatatii. Muzica ne afecteaza emotiile in moduri destul de bizare.

Efectul de mirare

Creierul nostru este setat pentru a raspunde rapid si automat la anumiti stimuli auditivi. Aceste raspunsuri rapide sunt asociate cu mirarea, rasul si chiar frica. De exemplu, ati putea sa fiti surprinsi de un zgomot puternic din timpul unui concert live sau din timpul unui film. Acel sunet va poate face sa tresariti si va amintiti de efectul de mirare. Oamenii care sufera de anxietate sunt mai speriosi.

Sincronizarea

Ritmul nostru intern, bataile inimii, cresc sau scad pentru a se sincroniza cu muzica. Plutim si ne miscam pe ritmul muzicii. De exemplu, dansurile sunt miscari verticale si orizontale, coordonate de ritmul muzicii. Sincronizarea cu muzica ne aduce placere. Asta poate explica dorinta arzatoare de a ne misca in functie de bataile boxelor. Similar, muzica de adormit copiii ii relaxeaza pe acestia, deoarece respiratul lor se sincronizeaza cu sunetul melodiei. Acest concept este cel mai des folosit in filme. De exemplu, in filmele de groaza observam o muzica alarmanta care ne face sa fim agitati pentru a ne induce o stare de neliniste.

Contagiunea emotionala

Tindem sa ne prindem de ce emotii simt altii doar prin observarea lor si a expresiilor faciale. Acest proces ne ajuta sa intelegem prin ce trec altii si sa ne putem pune in locul lor. De exemplu cand aveti o conversatie normala cu cineva anxios, tindeti sa va simtiti la randul du...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *