08 apr. 2019

12 cele mai intalnite mituri despre psihoterapie

Cele mai intalnite mituri si realitatea despre psihoterapie.

V-ati lovit vreodata de intrebarea “De ce sa mergi la psihoterapie, cand mai bine poti vorbi cu un prieten?”

Persoanele ce nu au fost niciodata la terapeut sau care au trecut printr-o experienta nesatisfacatoare intr-un cabinet de psihoterapie pot avea diverse preconceptii despre aceasta si pot perpetua stigmatul atasat psihoterapiei.

Psihoterapia intelege gandurile si emotiile pe care le avem. Desi suportul oferit din partea prietenilor si familiei este foarte important atunci cand trecem printr-o perioada dificila, un psihoterapeut poate oferi mult mai mult de atat, intr-o structura organizata si coerenta.

Psihologul are multi ani de specializare in spate, training-uri, cursuri de dezvoltare personala si experienta, ceea ce il face expert in intelegerea si tratarea problemelor emotionale complexe.

Stigma atasata psihoterapiei a inlaturat si intimidat multe persoane de-a lungul timpului ce erau in cautarea ajutorului specializat. Insa, a cere si a primi ajutor este, de fapt, un semn de resurse interne multiple.

Cercetatorii in domeniu continua sa gaseasca tot mai multe legaturi intre minte si corp, aratand ca cele doua sunt interconectate, iar a avea grija de psihicul nostru conduce si la un corp sanatos. Problemele emotionale se pot transpune in probleme fizice, iar atunci cand suntem bolnavi din punct de vedere fiziologic, putem dezvolta si probleme emotionale. Totul este conectat.

Numeroasele studii in domeniu arata cat de eficienta este psihoterapia, precum si rezultatele sale benefice. Tehnicile si strategiile utilizate de psiholog in cadrul sedintelor de psihoterapie sunt dezvoltate in urma studiilor realizate pe parcursul deceniilor, le este dovedita stiintific eficacitatea si nu sunt doar “discutii de suport cu prietenii”.

Din pacate, psihoterapia ramane un subiect controversat chiar si in momentul de fata, fiind inconjurata de multe mituri urbane. Aceste mituri, perpetuandu-se, pot impiedica persoanele ce au nevoie de tratament psihoterapeutic sa profite de acesta si sa-si recapete starea de bine.

Iata care sunt cele mai frecvente mituri intalnite despre psihoterapie

1. Mit:Psihoterapia este pentru persoanele cu probleme “serioase”.

Este unul dintre cele mai intalnite mituri. Anumite persoane cred ca trebuie sa fii profund afectat sau sa fii diagnosticat cu o tulburare severa pentru a cauta tratament psihologic.

Studiile au aratat ca majoritatea cuplurilor ce au probleme asteapta cel putin 6 ani inainte de a cere ajutor specializat, iar asteptarea doar exacerbeaza problema si o face mult mai greu de rezolvat.

In realitate, sunt multe motive pentru care oamenii cer ajutor de la psihoterapeut. Conform unui studiu realizat in 2004 oamenii merg la psihoterapie pentru a gestiona diverse probleme ce tin de relatii, stres cotidian, doliu, pentru a se dezvolta personal si pentru a avea o stare de bine psihologica.

2. Mit: Terapeutii adopta un stil “new age” prin care imbraca totul intr-un mod frumos: "esti foarte bun, esti foarte destept”.

Desi majoritatea terapeutilor sunt empatici si anumite tipuri de terapie promoveaza suportul neconditionat, psihoterapia educa si provoaca clientul in a-si depasi limitele proprii si in a descoperi propriile resurse.

3. Mit: Terapeutii iti vor doar banii.

Asa cum afirma si Howes, daca terapeutii voiau doar obtinerea unor satisfactii financiare, ar fi ales alte cariere mult mai profitabile.

Psihoterapeutii, pentru a-si face treaba cum trebuie, au un respect fata de umanitate si sunt ghidati de pasiune. 

4. Mit: Terapia nu este altceva decat “sens comun”.

Desi auzim de multe ori ca psihoterapeutul doar spune cu alte cuvinte ceea ce cu totii stim deja, terapia ofera un “insight” asupra problemei, ne ajuta sa gasim solutii si sa ne schimbam perspectiva asupra problemei.

Terapia ne ofera un spatiu unde noi suntem subiectul principal al unui “curs acreditat”, unde putem sa ne focusam toata atentia asupra noastra cu ajutorul unui expert ce ne ghideaza in a ne atinge obiectivele.

5. Mit: Psihoterapia nu este necesara atunci cand poti vorbi cu prietenii.

Este o preconceptie foarte adanc inradacinata in cultura noastra conform careia un prieten foarte bun poate fi un substitut pentru psihoterapeut.

Suportul social este foarte important pentru fiecare dintre noi, mai ales in perioadele stresante, insa psihoterapia este foarte diferita fata de relatia pe care o avem cu prietenii si familia.

Terapeutii sunt profesionisti pregatiti multi ani in diagnosticarea si tratarea diverselor probleme emotionale, cognitive, comportamentale sau relationale. Psihoterapia este orientata catre client, este structurata si organizata si are obiective clar stabilite in functie de nevoile clientului.

Pe de alta parte, in cazul relatiilor de prietenie, totul este reciproc, discutam problemele fiecaruia dintre noi simultan si exista posibilitatea sa ne cenzuram uneori pentru a nu le rani sentimentele prietenilor nostri daca stim ca o anumita remarca sau un anumit subiect nu le sunt confortabile.

...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *