19 iul. 2019

Meta-emotii: Ce simti despre sentimentele tale?

Probabil iti poti aminti un moment in care te-ai simtit vinovat fata de sentimentele tale sau te-ai simtit speriat fata de ceea ce simti. Poate si tu ai fost pus in situatia in care te-ai simtit speriat ca esti speriat, sau te-ai simtit vinovat ca gandesti intr-un anumit mod si ca simti ceea ce nu ar trebui sa simti.

Majoritatea oamenilor sunt familiari cu meta-emotiile, chiar daca nu stiu cu exactitate cand se intampla si ca se numesc in acest mod.

Ce sunt meta-emotiile?

Meta-emotiile sunt un set organizat si structurat de emotii si cognitii ce apar in urma altor emotii si cognitii.

Meta-emotia se refera la ideea ca ori de cate ori ne confruntam cu o anumita emotie, avem de-a face cu emotii ulterioare legate de modul in care am experimentat emotia primara. In timp ce unii psihologi au examinat influenta meta-emotiilor asupra modului in care indivizii interpreteaza si abordeaza emotiile proprii si ale altora, o mare parte din literatura referitoare la meta-emotie s-a concentrat asupra modului in care meta-emotiile parintesti influenteaza dezvoltarea social-emotionala a copiilor lor. Meta-emotiile pot fi pe termen scurt sau pe termen lung.

Cat de comune sunt meta-emotiile?

Un studiu realizat pe 79 de adulti cu varste cuprinse intre 20 si 71 de ani a descoperit ca meta-emotiile sunt extrem de comune: apropate jumatate din participantii inclusi in studiu au raportat experimentarea meta-emotiilor cel putin o data in ultima saptamana.

Cate tipuri de meta-emotii exista?

Meta-emotiile pot fi clasificate in 4 categorii: negative-negative (a fi rusinat ca te simti trist), negative-pozitive ( a te simti vinovat ca te simti fericit), pozitive-pozitive ( a simti speranta pentru ca te simti usurat) si pozitive-negative (a te simti satisfacut ca te simti furios).

In studiul amintit anterior, cea mai intalnita categorie a fost cea negative-negative, ceea ce inseamna ca majoritatea oamenilor inclusi in studiu se simteau suparati, nervosi si furiosi fata de emotiile lor negative.

Studiile arata ca oamenii ce au ca frecventa in personalitate meta-emotiile negative-negative experimenteaza mult mai multe simptome depresive. Aceasta categorie este inclusa in literatura de specialitate ca fiind cea mai problematica pentru sanatatea mintala a oamenilor.

Este important de mentionat faptul ca experimentarea meta-emotiilor negative-negative nu duce, neaparat, la depresie, insa, opusul poate fi adevarat: sentimentele depresive pot sa duca la meta-emotii negative-negative.

Sunt meta-emotiile mai comune pentru anumite tipuri de oameni?

Studiile arata ca genul si varsta nu sunt predictori ai experimentarii meta-emotiilor, insa considera ca educatia are un rol important. Spre exemplu, daca ai fost crescut de catre parinti intr-un mod in care ti-au insuflat faptul ca a avea emotii este un semn de slabiciune, este posibil sa te simti suparat atunci cand esti vulnerabil si sa ai un sentiment negativ fata de emotiile tale.

Cum ne ajuta emotiile negative pe care le simtim fata de emotii?

In primul rand este important sa stii cu ce emotii te confrunti. Este important sa iti analizezi sentimentel...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *