10 ian. 2017

Mahmureli emotionale – cum iti pot afecta memoria

Evenimentele cu o mare incarcatura emotionala determina neurotransmitatorii sa inunde creierul, fapt care afecteaza ceea ce ne amintim. O noua cercetare a descoperit faptul ca experientele emotionante pot duce la asa numitele mahmureli emotionale.

Aceste mahmureli emotionale sunt inca masurabile in creier dupa ce evenimentul emotionant s-a terminat. De asemenea, ele pot influenta puternic memoria pentru evenimentele ulterioare.

Doctorul Lila Davachi, unul dintre autorii studiului publicat in revista “Nature Neuroscience” (Tambini et al., 2016), explica: “Felul in care ne amintim evenimentele nu este doar o consecinta a experimentarii lumii exterioare, ci este, de asemenea, puternic influentat de starile noastre interioare – si aceste stari interioare pot persista si colora experientele viitoare”.

Atunci cand oamenii au o experienta cu o mare incarcatura emotionala, memoria lor devine mai puternica pentru evenimentele non-emotionale care se petrec ulterior. Cu alte cuvinte, creierul nostru ramane in stare de alerta chiar daca evenimentele ulterioare nu sunt atat de incarcate emotional.

De exemplu, dupa ce am vazut un film deosebit de emotionant, am putea avea o memorie sporita pentru o experienta zilnica, cum ar fi de exemplu intoarcerea acasa.

Doctorul Davachi continua: “Emotia este o stare de spirit. Aceasta constatare clarifica faptul ca, cunoasterea noastra este puternic influentata de experientele anterioare si, in special, ca starile emotionale ale creierului pot persista pentru perioade lungi de timp”.

In scopul cercetarii, oamenilor le-au fost prezentate o serie de imagini, dintre care unele au fost excitante din punct de vedere emotional.

Scanarile creierului au aratat faptul ca, dupa vizionarea imaginilor emotionante, acesta continua sa fie intr-o stare de excitare pentru aproximativ 20-30 de minute. De asemenea, studiul a constatat ca evenimentele emotionante elibereaza un cocktail de neurotransmitatori in creier.

Dr. Davachi a spus: “Vedem ca memoria pentru experientele non-emotionale este mai buna in cazul in care acestea sunt intalnite dupa un eveniment emotionant”.

Studiile anterioare, de asemenea, ne spun ca aceste mahmureli emotionale functioneaza si in alt mod: ca si cum ai avea o durere de cap inainte de a bea. Evenimentele emotionante ne pot modifica memoria chiar si pentru evenimentele anterioare, colorandu-le in diferite moduri.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *