10 ian. 2017

Mahmureli emotionale – cum iti pot afecta memoria

Evenimentele cu o mare incarcatura emotionala determina neurotransmitatorii sa inunde creierul, fapt care afecteaza ceea ce ne amintim. O noua cercetare a descoperit faptul ca experientele emotionante pot duce la asa numitele mahmureli emotionale.

Aceste mahmureli emotionale sunt inca masurabile in creier dupa ce evenimentul emotionant s-a terminat. De asemenea, ele pot influenta puternic memoria pentru evenimentele ulterioare.

Doctorul Lila Davachi, unul dintre autorii studiului publicat in revista “Nature Neuroscience” (Tambini et al., 2016), explica: “Felul in care ne amintim evenimentele nu este doar o consecinta a experimentarii lumii exterioare, ci este, de asemenea, puternic influentat de starile noastre interioare – si aceste stari interioare pot persista si colora experientele viitoare”.

Atunci cand oamenii au o experienta cu o mare incarcatura emotionala, memoria lor devine mai puternica pentru evenimentele non-emotionale care se petrec ulterior. Cu alte cuvinte, creierul nostru ramane in stare de alerta chiar daca evenimentele ulterioare nu sunt atat de incarcate emotional.

De exemplu, dupa ce am vazut un film deosebit de emotionant, am putea avea o memorie sporita pentru o experienta zilnica, cum ar fi de exemplu intoarcerea ...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *