13 mart. 2019

Introvert, extrovert sau AMBIVERT? Semne care pot arata ca sunteti ambivert

Ambivertul este acea persoana care se afla la mijlocul dintre introvert si extrovert. Cu alte cuvinte, un ambivert are caracteristici atat de la introvert, cat si de la extrovert, precum si propriile caracteristici definitorii.

V-ati lovit de intrebarea extrem de comuna “Esti introvert sau extrovert?”, dar nu v-ati putut incadra cu exactitate in niciuna dintre categorii? Daca da, exista marea sansa sa va aflati in categoria ambivertilor, adica acea persoana care are cate putin din ambele tipologii. Ambivertii sunt persoane fascinante ce pot avea conversatii excelente, fiind  si minunati ascultatori.

Ambiversarea este un termen relativ recent, insa un numar tot mai mare de persoane se identifica cu acesta. E greu de spus cate persoane sunt ambiverte. Psihologul Carl Jung nu a folosit termenul exact "ambivert", dar a crezut ca cei care nu sunt nici foarte introvertiti, nici extrem de extroverti ar fi majoritari. Unii experti recenti fac o afirmatie similara, sugerand ca doua treimi din toate persoanele sunt ambiverte.

Cu toate acestea, aceste numere pot fi inselatoare. Unii specialisti afirma ca, chiar si atunci cand ne aflam la mijlocul spectrului, exista o tendinta catre una dintre cele doua tipologii. Stiind in ce fel ne orientam, este important in a intelege de unde ne luam energia. Unii specialisti spun ca ambivertii adevarati pot fi relativ rari.

Unele estimari sugereaza ca 20% din populatie sau mai putin este ambiverta.

Un ambivert are un avantaj distinct fata de introvertul sau extrovertul autentic. Deoarece personalitatea lui nu se sprijina prea mult intr-o anumita directie, el reuseste sa se adapteze mult mai usor in fata unor situatii. Acest lucru ii permite sa se conecteze mai usor si mai adanc cu o varietate mai larga de oameni.

Spre exemplu, cercetarea lui Grant a respins notiunea puternica si larg raspandita a faptului ca cei mai performanti agenti de vanzari sunt extroverti. El a descoperit ca flexibilitatea sociala a ambivertilor le permitea sa depaseasca toate celelalte grupuri, deplasand cu 51% mai mult produs pe ora decat agentul de vanzari mediu.

Grant a afirmat ca ambivertii par sa gaseasca un echilibru intre cele doua trasaturi de personalitate extreme.

Dar cum arata un ambivert?

Un ambivert este destul de echilibrat in cea mai mare parte sau cel putin incearca sa fie. Cauta mediile sociale si compania altora si o face destul de bine.

Ambivertii nu sunt prea galagiosi si exuberanti precum extrovertii, dar le place sa fie expusi si sa faca asta in termenii si limitele lor. Se bucura de singuratatea lor, dar nu intr-un mod atat de extrem precum introvertii. Acestia au nevoie de ambele setari pentru a fi pe deplin fericiti.

Desi simt nevoia sa fie in echilibru intre cele doua laturi, ambivertii pot fi uneori considerati “dezechilibrati” pentru cei din jur, deoarece comportamentele lor se pot schimba cu usurinta in functie de situatie, devenind dintr-un aparent introvert un veritabil extrovert. Aceste fluctuatii de comportament se datoreaza, in principiu, cautarii echilibrului intre cele doua extreme.

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *