13 dec. 2016

Inteligenta peste medie – 7 semne care te vor surprinde

Cum iti poti da seama daca ai sau nu o inteligenta peste medie?

Semnele surprinzatoare ale faptului ca ai o inteligenta peste medie includ o tendinta spre bolile mintale, predispozitia spre ingrijorare sau dormitul pana tarziu.

1.Boala mintala

O cercetare recenta arata ca tulburarile de dispozitie ar putea fi pretul pe care il platesc unii oameni care au o inteligenta peste medie. Psihologii au descoperit ca un IQ mai mare in copilarie este legat de viitoarele tulburari bipolare ca tanar adult.

Cercetarea alimenteaza dezbaterea asupra legaturii dintre inteligenta, creativitate si problemele de sanatate mintala. Alte studii sugereaza acum o legatura intre inteligenta si bolile psihice, care pot merge inapoi in trecutul nostru evolutiv.

Inteligenta crescuta a lui „Homo sapiens” a fost initial un rezultat al mutatiei genelor. Cu toate acestea, costul acestor mutatii genetice ar fi putut fi o crestere a bolilor mintale (Nithianantharajah et al., 2012).

2.Ingrijorarea

Oamenii cu o inteligenta peste medie sunt mai predispusi la stari de anxietate decat cei care au o inteligenta medie.

Intr-adevar, este posibil ca anxietatea sa fi co-evoluat odata cu inteligenta – ingrijorarea le-ar fi putut da oamenilor primitivi un beneficiu pentru a putea supravietui in trecutul antic (Coplan et al., 2012). Este pacat insa ca au ramas oamenii inteligenti cu niveluri mai ridicate de tulburari de anxietate.

3.Ideile noi

Hotarat impotriva nivelurilor ridicate de boala mintala sau de anxietate este faptul ca unul dintre semnele inteligentei este probabilitatea mai mare de a avea idei noi.

Din punct de vedere istoric, aceasta ar putea insemna respingerea superstitiilor si gasirea unor noi modalitati de organizare a societatii.

Un studiu sustine ca acest lucru explica de ce oamenii mai inteligenti sunt mai susceptibili de a fi atei si liberali din punct de vedere politic (Kanazawa et al., 2010). Acest studiu a constatat ca tinerii adulti care s-au descris ca fiind „foarte conservatori” au avut un IQ mediu de 95, in timp ce aceia care s-au descris ca fiind „foarte liberali” au avut un IQ mediu de 106.

4...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *