25 apr. 2019

Inteligenta emotionala: Calea de succes catre “Beautiful Mind”!

Ce credeti ca este mai important: IQ-ul sau inteligenta emotionala?

Cu siguranta v-ati lovit de intrebarea aceasta de multe ori si probabil ati auzit diverse dezbateri pe tema. Insa, specialistii din domeniul inteligentei sugereaza sa nu tratam cele doua tipuri intr-un mod absolutist, pentru ca, de fapt, toate tipurile de inteligenta interactioneaza si contribuie impreuna la succesul nostru, fiecare cu propria contributie, iar dezvoltarea inteligentei emotionale poate sa aduca beneficii neasteptate in viata noastra.

Ce este inteligenta emotionala?

Conform psihologului Goleman, inteligenta emotionala (EQ) sau coeficientul emotional reprezinta abilitatea de a monitoriza atat propriile emotii, cat si pe ale celorlalti, de a le distinge, de a le recunoaste in mod corect si de a utiliza informatia emotionala pentru a ne ghida comportamentul si gandirea.

Spre exemplu, atunci cand empatizam cu colegii de munca, cand avem discutii profunde despre relatie cu sotul sau sotia sau cand incercam sa gestionam comportamentele nazbatioase ale copilului ne folosim de inteligenta emotionala si nu de IQ.

Inteligenta emotionala ne permite sa ne conectam cu cei din jurul nostru, sa ne cunoastem mai bine pe noi insine si sa traim intr-un mod autentic, avand o viata frumoasa si sanatoasa.

Care este diferenta dintre Inteligenta emotionala (EQ) si IQ?

Daca inteligenta emotionala este despre recunoasterea emotiilor si comunicarea lor in exterior, despre modalitatea de raportare la cei din jur, IQ-ul este inteligenta cognitiva, adica totalitatea abilitatilor cognitive care ajuta la rezolvarea de probleme, ce adesea trebuie sa fie structurata si sa aiba un scop stabilit.

Majoritatea persoanelor sunt mult mai familiare cu IQ-ul, deoarece el a tot fost abordat si dezbatut, fiind si cel mai des masurat prin testari standardizate.

Care sunt componentele Inteligentei emotionale?

Inteligenta emotionala cuprinde 5 elemente esentiale:

  1. Constientizarea de sine, adica abilitatea de a recunoaste si a intelege propriile emotii. Acest element este fundatia inteligentei emotionale.
  2. Autoreglarea, adica abilitatea de a gestiona, exprima si regla emotiile. Dezvoltarea autoreglarii este un pas inainte catre atingerea unei inteligente emotionale crescute.
  3. Motivatia intrinseca, cu alte cuvinte, persoanele cu inteligenta emotionala crescuta au motivatii interne pentru obiectivele lor si nu externe precum castigarea respectului celorlalti, faima sau castiguri externe.
  4. Empatia este abilitatea de a intelege sentimentele celorlalti, de a le recunoaste la un nivel intim si de a ne putea simti “in papucii celorlalti”.
  5. Abilitatile sociale ne permit sa interactionam cu ceilalti si sa avem succes in situatiile sociale.

Ce spun studiile in domeniul inteligentei emotionale? 

In anul 2010, Lynda Jiwen Song si colegii au realizat un studiu prin care au explorat cum afecteaza inteligenta emotionala si inteligenta cognitiva performantele academice ale studentilor si interactiunile lor sociale.

Ei au descoperit ca, in timp ce inteligenta cognitiva este legata puternic de succesul academic al studentilor, inteligenta emotionala este legata de succesul social si de calitatea relatiilor acestora. Se pare ca inteligenta cognitiva nu avea contributie in relatiile sociale ale studentilor.

Un alt studiu realizat in anul 2009 de Kimmy S. Kee si colegii a aratat ca inteligenta emotionala este strans legata si de tulburarile mentale. Astfel, ei au descoperit ca persoanele diagnosticate cu schizofrenie aveau scoruri semnificativ mai scazute la testele de inteligenta emotionala, iar performantele foarte scazute la testele de intelig...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *