31 ian. 2017

Injuraturile, folosite mai des de oamenii onesti

O noua cercetare psihologica descopera faptul ca oamenii care folosesc injuraturile mai frecvent sunt, de fapt, mai onesti.

Motivul poate fi acela ca oamenii utilizeaza injuraturile atunci cand vorbesc cinstit si nu isi filtreaza gandurile si emotiile.

Doctorul David Stillwell, unul dintre autorii studiului publicat in revista „Social Psychological and Personality Science” (Feldman et al., 2017), a declarat: „Relatia dintre injuratura si onestitate este una complicata.

Injuraturile sunt adesea inadecvate, dar pot fi, de asemenea, dovada ca cineva isi va spune parerea lui sincera. La fel cum nu-si filtreaza limbajul pentru a fi mai placut, tot asa nu-si filtreaza nici punctul lui de vedere”.

Pentru prima parte a cercetarii, 276 de persoane au enumerat cuvintele cele mai frecvent utilizate – inclusiv injuraturile lor favorite.

In a doua parte a cercetarii, datele au fost colectate de la 75,000 de persoane de pe Facebook pentru a vedea cat de mult au folosit acestea injuratura.

In ambele cazuri, cercetatorii au descoperit ca injuraturile au fost legate de o sinceritate mai mare. De exemplu, in cazul persoanelor care au injurat mai mult probabilitatea ca ei sa minta on-line pentru a arata mai bine a fost mult mai mica.

Dr. Stillwell a continuat: „Exista doua moduri de a privi acest lucru. Pe de o parte, s-ar putea crede ca daca cineva injura mult, acesta este un comportament social negativ perceput ca fiind un lucru rau, asa ca, daca cineva injura este de asemenea si o persoana rea.

Pe de alta parte, cei care injura nu isi filtreaza limbajul, astfel ca nu isi filtreaza nici povestile lor despre ceea ce se intampla, filtre care le-ar putea transforma povestile in neadevaruri.

De aceea ne-am axat pe acest studiu, deoarece persoanele care folosesc limbajul ce vine direct din mintea lor sunt mai putin susceptibile de a se juca cu adevarul”.

Injuraturile au fost folosite de-a lungul timpului de multi candidati la presedintie in alegerile din diferite tari, care pe de o parte au fost salutati pentru autenticitate si care au fost criticati pe de alta parte pentru falimentul moral. Folosind injuraturile, oamenii sunt perceputi ca fiind sinceri. Din acest motiv aceste cuvinte pot fi convingatoare.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *