06 mart. 2019

Gestionarea durerii – mai eficienta prin tehnici psihologice

Cateodata, durerea are scopurile ei, aceasta ne poate alerta atunci cand ne-am lovit fara sa ne dam seama sau cand ne-am luxat o glezna. Însă, pentru multe persoane, ea poate persista saptamani si chiar luni, cauzand suferinta profunda, poate scadea calitatea vietii si gestionarea durerii poate fi foarte dificila.

Durerea este un stresor complex si poate fi o provocare pentru noi in majoritatea domeniilor de functionare, in urma careia apar costuri fizice, psihologice, ocupationale si financiare. Deoarece interventia medicala nu poate intotdeauna sa rezolve pe deplin durerea, este nevoie si de alte modalitati de gestionare a acesteia, printre care se numara si interventia psihologica.

Iata care este noua perspectiva in gestionarea durerii

Gestionarea durerii reprezinta un domeniu complex al medicinii moderne ce utilizeaza o echipa multidisciplinara pentru a ajuta persoanele afectate sa se adapteze mai bine la durere si sa scape de suferinta produsa de aceasta, reusind sa le creasca calitatea vietii prin strategiile abordate. Desi medicul este prima persoana cautata atunci cand apare durerea, atunci cand aceasta nu raspunde la tratamentele clasice medicale sau cand persista chiar si atunci cand afectiunea ce o cauzeaza dispare, este nevoie de gasirea unei metode alternative de gestionare.

Pe langa interactiunile neuronale si legaturile pe care creierul le face atunci cand experimentam durerea, exista si straturi multiple de ganduri abstracte complexe si sentimente pe care le avem si care determina cum simtim durerea si cum reusim sa o gestionam.

Structurile cognitive, comportamentale si influentele mediului sunt intercorelate intr-o retea complexa individualizata ce trebuie luata in considerare si integrata in orice tratament pentru ca acesta sa fie eficient. Toate ariile si retelele interconectate fac parte din modelul biopsihosocial de tratament personalizat.

Astazi, pentru gestionarea durerii exista mai multe optiuni fata de clasicele medicamente pentru durere.

Abordarile psihologice impotriva durerii reprezinta o parte importanta din modelul holistic de gestionare a durerilor. Studiile au aratat ca anumite metode psihologice, precum psihoterapia cognitiv-comportamentala, mindfulness sau hipnoterapia pot fi o componenta importanta in imbunatatirea gestionarii durerii, precum si in preventia simptomelor depresive si anxioase adiacente acesteia.

Cum va poate ajuta psihologul in gestionarea durerii?

Psihologii sunt specialisti in a va ajuta sa faceti fata gandurilor, emotiilor si comportamentelor ce acompaniaza durerea profunda pe care o simtiti. Acestia pot sa lucreze atat cu dumneavoastra individual, cat si cu familiile dumneavoastra referitor la gestionarea durerii. Psihologul colaboreaza in acelasi timp si cu medicul dumneavoastra, pentru a integra in planul de tratament atat simptomele fizice, cat si pe cele emotionale ale durerii.

Atunci cand lucrati cu un psiholog pentru a va gestiona durerea, va puteti astepta sa discutati si sa exemplificati atat sanatatea dumneavoastra fizica, cat si cea emotionala. Psihologul va poate intreba despre momentele cand apare durerea, cum o experimentati, cat este de intensa si ce factori o afecteaza.

De asemenea, psihologul va ajuta sa identificati si sa gestionati grijile si stresul raportat la durere. Spre exemplu, puteti fi pus sa completati un chestionar ce va permite sa inregistrati toate gandurile si emotiile in momentul experimentarii durerii. Psihologul va ajuta sa invatati cum sa provocati anumite ganduri nefolositoare pe care le aveti despre durere, cum sa dezvoltati noi modalitati de gandire si cum sa gasiti solutii pentru situatia in care va aflati.

Psihologul va mai poate ajuta sa dezvoltati un nou stil de viata ce va poate ajuta sa ramaneti integrat in activitatile sociale, profesionale si familiale fara ca durerea sa puna stapanire pe viata dumneavoastra. Pe de alta parte, gestionarea somnului din timpul crizelor de durere poate fi un adevarat cosmar, iar psihologul va poate ajuta sa redobanditi un somn linistit.

Studiile au constatat ca unele psihoterapii pot fi la fel de eficiente ca interventiile chirurgicale pentru ameliorarea durerii cronice, deoarece tratamentele psihologice pentru durere pot schimba modul in care creierul dumneavoastra proceseaza senzatiile de durere.

Iata care sunt cele mai utilizate modalitati psihologice pentru gestionarea durerii

  1. Psihoterapia cognitiv-comportamentala

Acest tip de psihoterapie tinteste raspunsurile cognitive si comportamentale pe care le aveti fata de durere. Protocolul terapiei cognitiv-comportamentale implica psihoeducatie despre durere, despre comportament si despre dispozitia pe care o aveti atunci cand simtiti durere. De asemenea, furnizeaza strategii de relaxare, reus...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *