20 aug. 2019

Ce este frica de respingere si cum o gestionam?

Frica de respingere este o frica foarte puternica care are de multe ori un impact devastator in vietile noastre. Frica de respingere netratata poate sa devina mult mai puternica in timp, putand sa acapareze viata unei persoane care traieste cu ea.

Ce impact are frica de respingere?

Desi nu toate persoanele experimenteaza fiecare impact negativ al fricii de respingere, cei care o experimenteaza au de pierdut in ceea ce priveste capacitatea de a avea succes in multe domenii care tin atat de viata personala, cat si de cea profesionala.

Iata care sunt cele mai afectate domenii atunci cand vorbim de frica de respingere:

Interviu pentru un job

Te-ai simtit vreodata extrem de inconfortabil atunci cand asteptai sa fii sunat pentru un interviu? Palmele transpirate, respiratie ingreunata, pulsul crescut si probleme in ceea ce priveste capacitatea de exprimare sunt semne comune cand vine vorba de frica de respingere. Insa, aceste lucruri sunt si un motiv al angajatorului de a respinge persoana intervievata. Increderea in sine si un aer de autoritate sunt, de multe ori, critice atunci cand vine vorba de a obtine un job. Persoanele care sufera de frica de respingere pot sa exprime opusul increderii, precum nesiguranta si slabiciune. Totodata, daca ai frica de respingere poti sa ai probleme si atunci cand iti negociezi contractul.

Negocieri de afaceri

In multe pozitii, nevoia de a impresiona angajatorul nu se termina odata cu interviul. A negocia anumite contracte cu potentialii clienti ai companiei, a distra potentialii clienti, vanzarea unor produse si servicii si a atrage potentiali clienti, pot fi responabilitatile viitorului job. Toate aceste responsabilitati pot fi dificil de realizat pentru persoanele care sufera de frica de respingere. Uneori, chiar si un simplu raspuns la telefon poate cauza anxietate acestor persoane.

Intalniri romantice

Desi primele intalniri cu potentialii parteneri pot fi infricosatoare pentru majoritatea dintre noi, persoanele care sufera de frica de respingere sunt terifiate cand se gandesc ca exista posibilitatea sa nu fie placute de potentialul partener. Daca suferi de frica de rspingere, la prima intalnire in loc sa te focalizezi pe calitatile potentialului partener si in loc sa decizi daca iti doresti si o alta intalnire cu acesta, exista posibilitatea sa te ingrijorezi daca persoana respectiva te place sau nu. Vei avea probleme in conversatie, iti va fi imposibil sa mananci si vei parea vizibil stresat si emotionat.

Presiunea grupului

Nevoia de aparteneta este o conditie umana de baza. Cei care au frica de a fi respinsi de grupul de apartenenta tind sa se lase influentati mai mereu de grupul din care fac parte si sa le faca pe plac intotdeauna pentru a nu fi respinsi de catre acestia. De multe ori, aceasta frica de respingere duce la acte de bullying in ceea ce priveste adolescentii.

Iata 8 modalitati prin care poti sa depasesti frica de respingere!

Constientizeaza-ti trecutul.

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *