05 mart. 2020

Sa intelegem psihologia din spatele gandirii pozitive

Ce inseamna, de fapt, sa avem o gandire pozitiva?

Ai tendinta sa vezi jumatatea plina sau jumatatea goala a paharului?

Probabil ai auzit aceasta intrebare de foarte multe ori. Iar raspunsul tau este conectat direct cu subiectul gandirii pozitive si daca ai o perspectiva pozitiva sau negativa asupra vietii.

Gandirea pozitiva joaca un rol crucial in psihologia pozitiva, un domeniu al psihologiei care se ocupa cu fericirea oamenilor.

Cercetarile au demonstrat ca gandirea pozitiva joaca un rol esential in gestionarea stresului si in bunastarea psihologica.

Ce este gandirea pozitiva?

Poate te gandesti ca a avea o gandire pozitiva inseamna sa vezi lumea in trandafiri roz, ignorand acele aspecte negative ale vietii. Insa, gandirea pozitiva, de fapt, se refera la a aborda provocarile vietii cu o perspectiva pozitiva.

Gandirea pozitiva nu inseamna ignorarea lucrurilor rele din viata noastra, insa, implica extragerea unor lucruri si perspective pozitive din situatiile neplacute cu care ne confruntam. Inseamna sa ne vedem pe noi insine si pe cei din jurul nostru, precum si abilitatile noastre, intr-o lumina pozitiva.

Anumiti cercetatori, incluzand-ul pe Martin Seligman, considera gandirea pozitiva intr-un stil explicativ. Stilul explicativ al fiecaruia dintre noi este modalitatea prin care explicam evenimentele si situatiile in care suntem implicati. Oamenii cu un stil explicativ optimist tind sa isi acorde credit atunci cand li se intampla lucruri pozitive, dar tind sa blameze forte externe pentru lucrurile rele care li se intampla. Totodata, aceste persoane tind sa vada evenimentele negative ca fiind trecatoare si temporare.

Pe de alta parte, persoanele cu un stil explicativ pesimist se blameaza pentru lucrurile rele care li se intampla si nu isi acorda niciodata credit pentru lucrurile bune care au loc in viata lor. De asemenea, aceste persoane tind sa vada evenimentele negative ca fiind persistente si considera ca acestea pot avea un impact negativ in viata lor. Dupa cum iti poti imagina, daca te invinovatesti constant pentru evenimentele care nu sunt in propriul control si daca vezi aceste evenimente ca facand parte constanta din viata ta, ai putea avea multe dezavantaje la nivelul sanatatii tale mintale.

Ganditorii pozitivi vor utiliza mult mai des un stil explicativ optimist, insa modalitatea in care persoanele atribuie anumite evenimente depinde foarte mult de context. Spre exemplu, o persoana care este pozitiva in general ar putea sa utilizeze un stil explicativ pesimist intr-o situatie provocatoare specifica, precum la scoala sau la locul de munca.

Care sunt beneficiile pentru sanatate ale gandirii pozitive?

In ultimii ani, puterea gandirii pozitive a atras tot mai multe priviri si dezbateri. In...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *