26 aug. 2019

Ce este frica de abandon si cum o poti depasi?

Frica de abandon este ingrijorarea excesiva ca cei din jur te vor parasi, te vor lasa si vor pleca de langa tine.

Oricine poate dezvolta frica de abandon. Aceasta frica poate fi foarte adanc inradacinata in copilarie, datorita unei experiente traumatice pe care ai avut-o sau poate surveni in urma unei relatii nesanatoase avute la varsta adulta.

Daca ai frica de abandon, iti poate fi aproape imposibil sa formezi relatii sanatoase. Aceasta frica imensa te poate paraliza si te poate determina sa te ascunzi in spatele unui perete, pentru a nu-i lasa pe cei din jur sa te raneasca si sa te paraseasca. Pe de alta parte, din cauza fricii de abandon, uneori poti chiar sa te auto-sabotezi si sa iti formezi niste dinamici nesanatoase in relatiile pe care le ai.

Primul pas pe care il poti face in depasirea fricii de abandon este sa iti dai seama de ce te simti asa. Sa sapi adanc in interiorul tau si sa descoperi sursa, evenimentul care ar putea sa fie cauza fricii tale. Trebuie tinut cont de faptul ca frica de abandon excesiva poate fi si semnul unei tulburari de personalitate, mai exact, tulburarea de personalitate dependenta.

In continuare, vreau sa iti prezint tipurile fricii de abandon, pentru ca da, aceasta frica se poate manifesta sub mai multe forme:

Frica de abandon emotional

Aceasta frica poate fi mai putin evidenta decat frica de abandon fizica, insa poate avea repercusiuni mult mai adanci.

Cu totii avem nevoi emotionale. Cand acele nevoi nu sunt indeplinite, ne putem simti neapreciati, neiubiti si deconectati de la cei din jurul nostru. Ne putem simti foarte singuri din cauza fricii de abandon emotionale, chiar daca ne aflam intr-o relatie cu cineva care este prezent fizic alaturi de noi.

Daca ai experimentat abandonul emotional in trecut, in special in copilarie, poti trai acum cu continua ingrijorare ca se poate intampla din nou.

Frica de abandon la copii

Este absolut normal pentru copii si bebelusi sa treaca prin etapa anxietatii de separare. Acestia pot sa planga, sa tipe sau sa refuze sa se calmeze in momentul in care parintii pleaca de langa ei. Copiilor mici le este greu in aceasta perioada sa inteleaga ca mama si tata se vor intoarce, chiar daca au treaba o perioada de timp.

Atunci cand incep sa inteleaga ca cei dragi lor se intorc la ei, incepe sa dispara anxietatea de separare, iar acest lucru are loc in jurul varstei de 3 ani. Cu toate acestea, o anxietate de separare gestionata intr-un mod nesanatos de catre parinti, detasarea emotionala a parintilor fata de copii si abandonarea emotionala a acestora, poate cauza pe termen lung frica de abandon la copilul adult.

Anxietatea de abandon in relatii

Uneori, este posibil sa nu te simti confortabil sa iti arati vulnerabilitatile intr-o relatie. Ai putea avea probleme cu increderea sau te poti ingrijora excesiv in ceea ce priveste relatia ta. Aceste ingrijorari te pot determina sa fii suspicios in legatura cu partenerul tau de viata. Cu timpul, ingrijorarile excesive ar putea cauza indepartarea partenerului, perpetuand mereu acest ciclu vicios.

Care sunt simptomele fricii de abandon?

Daca crezi ca ai frica de abandon, urmatoarele semne ar putea sa ti se aplice:

Esti extrem de sensibil la critica

Iti este greu sa ai incredere in cei din jur

Iti este dificil sa iti faci prieteni pana cand esti sigur ca acestia chiar te plac

Iei masuri extreme pentru a evita respingerea sau separarea

Observi un pattern de relatii nesanatoase

Te atasezi de oameni destul de rapid, apoi nu mai simti nimic la fel de rapid

Iti este dificil sa te angajezi intr-o relatie

Lucrezi foarte mult pentru a-i face pe plac celeilalte persoane

Te invinovatesti atunci cand lucrurile scapa de sub control

Ramai intr-o relatie chiar daca simti ca nu este sanatos pentru tine

Care poti fi cauzele concrete ale fricii de abandon?

Daca ai avut parte de abandon emotional sau fizic in trecut, este posibil sa fi dezvoltat frica de abandon. Iata niste exemple:

In copilarie ai experimentat decesul sau plecarea unui parinte

In copilarie ai fost tratat cu indiferenta de catre parinti

Ai fost respins de catre prieteni/colegi

Ai trecut printr-o boala prelungita a unui apropiat foarte drag

Un partener romantic te-a parasit dintr-o data sau ti-a fost infidel

Care sunt efectele pe termen lung ale fricii de abandon?

Relatii dificile cu prietenii si partenerii romantici

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *