22 iul. 2019

Daca esti dependent de Facebook, e din cauza fenomenului FoMO!

O, Doamne! Ai idee ce ai ratat acum? Ai verificat Facebook-ul in ultimele doua minute? Cum? Inca nu ai facut-o? Esti atat de in urma cu stirile! Cum ai putut sa ratezi asa ceva! Te simti panicat acum?

Insa, daca ai facut-o, probabil stii exact ce face colegul tau in vacanta chiar in acest moment, stii ce mananca si probabil ce culoare are vita de pe farfurie, stii unde este prietena ta cea mai buna si ce comentariu a primit la ultima poza, probabil stii si poza virala de pe Internet de zilele acestea (nu te speria, inca nu este una, e doar de dragul exemplificarii pentru articol) si te simti atat de satisfacut ca esti “up to date” si stii tot ceea ce se intampla.

Stii ce se intampla? Probabil esti prins in capcana fenomenului FoMO.

Sa-ti explic.

Un studiu recent a investigat antecedentele adictiei de social media. Cu alte cuvinte, au vrut sa vada cu exactitate ce ne face pe toti sa ne uitam constant pe Facebook, Instagram, sa verificam din minut in minut retelele de socializare.

Rezultatele au aratat ca exista un factor ce coreleaza semnificativ cu dependenta de social media si el este si printre cele mai puternice variabile ce intervine in aceasta dependenta: este vorba despre FoMo (fear of missing out) sau, pe romaneste, frica de a nu rata ceva.

Ce este FoMo?

Fenomenul FoMo este definit ca o supozitie pervaziva cum ca ceilalti au parte de experiente intense si satisfacatoare, de la care persoana in cauza lipseste si este caracterizat printr-o dorinta de a sta conectat intotdeauna cu ce fac cei din jur. FoMo apare din cauza unor deficite situationale sau cronice in ceea ce priveste satisfacerea nevoilor psihologice.

Vrei sa vezi daca nevoile tale psihologice sunt satisfacute si daca suferi de FoMO? Fa acest test!

Aceasta scala este construita de catre Przybylski in anul 2013 si cu ajutorul ei putem sa ne testam tendintele catre experimentarea fenomenului FoMO. Sunt 10 intrebari la care te rog sa raspunzi cu DA sau NU:

  1. Ma tem ca ceilalti au experiente mult mai satisfacatoare decat mine
  2. Ma tem ca prietenii mei au experiente mult mai satisfacatoare ca mine
  3. Ma ingrijorez atunci cand aflu ca prietenii mei se distreaza fara mine
  4. Devin anxios atunci cand nu stiu ce fac prietenii mei
  5. Este important pentru mine sa inteleg toate glumele prietenilor mei
  6. Cateodata, ma intreb daca nu petrec prea mult timp incercand sa tin pasul cu tot ce se intampla in jurul meu
  7. Ma simt suparat atunci cand ratez o oportunitate de a ma intalni cu prietenii
  8. Cand ma simt bine, este important pentru mine sa distribui acest lucru in mediul online
  9. Cand ratez o iesire in oras ma simt suparat
  10. Cand merg in vacante simt nevoia sa fiu la curent cu ceea ce fac prietenii mei

Daca ai raspuns la peste jumatate din intrebari cu DA, exista posibilitatea sa fii prins in capcana fenomenului.

FOMO a devenit extrem de pervaziv in societate. Adultii si adolescentii scriu mesaje in timp ce conduc, pentru a nu pierde o posibilitate de conectare sociala, intrerup un apel telefonic pentru a-l lua pe celalalt, isi verificca continuu paginile de Facebook, Twitter si Instagram pentru a nu rata ce au mai postat prietenii virtuali sau pentru a nu rata un lucru ce se intampla chiar in acel moment pe intreg globul virtual.

Acestia ar spune ca nu este “intrerupere”, ci este “conexiune”. Insa, lucrurile nu stau chiar asa. Nu este chiar o “conexiune”, este un potential de a realiza o conexiune diferita, care poate fi mai buna decat cea reala sau mai nesatisfacatoare, iar ace...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *