17 iul. 2019

Ce factori psihologici sunt implicati in fenomenul cyberbullying?

Odata cu evolutia tehnologica, sistemele de comunicare si interactiunile umane au primit o forma distincta. Indivizii utilizeaza telefoanele inteligente pentru a comunica unii cu altii sau pentru a se vedea unii pe altii, isi formeaza individualitati virtuale si incearca sa isi creasca zilnic pozitia sociala si puterea intr-o lume virtuala ce nu are reguli. In aceasta lume virtuala rapida, exista si unele amenintari, iar una dintre ele este fenomenul cyberbullying.

Ce este cyberbullying-ul?

Definit ca un act agresiv intentionat, realizat de un grup sau de o persoana, ce este repetat in timp, utilizand tehnologia moderna pentru a-i face rau unei persoane ce nu se poate apara singura, cyberbullying-ul poate fi transmis prin trimiterea unor mesaje amenintatoare, imagini umilitoare, prin furtul identitatii virtuale, excluderea cuiva din grupurile online, intimidarea cuiva sau imprastierea zvonurilor false despre cineva. Comportamentele de cyberbullying pot avea loc atat prin intermediul retelelor de socializare, aplicatiilor online, e-mail, cat si prin intermediul telefoanelor mobile sau a mesajelor text. Studii recente argumenteaza nevoia de a vedea cyberbullying-ul dincolo de bullying-ul traditional, separand-ul de acesta atat din punct de vedere terminologic, cat si din punct de vedere conceptual, deoarece are caracteristici diferite si efecte mai profunde decat bullying-ul traditional, studiat deja de decenii in literatura de specialitate.

Cine se confrunta cu acesta?

Statisticile sugereaza ca unu din cinci adolescenti se confrunta cu cyberbullying-ul o data in viata, iar intre anul 2000 si anul 2010, episoadele de cyberbullying in ceea ce priveste adolescentii au crescut de la 6% la 11%. Conform literaturii de specialitate, prevalenta cyberbullying-ului la tinerii adulti este mai mare atunci cand acestia sunt inclusi in sisteme educationale si incepe sa descreasca pe piata muncii, insa nu dispare, climatul organizational avand un rol esential in perpetuarea fenomenului.

Care sunt efectele cyberbullying-ul asupra adultilor tineri?

Studiile existente in literatura de specialitate sugereaza ca cyberbullying-ul impacteaza sanatatea mintala a tinerilor adulti, insa victimele nu sunt afectate in acelasi mod, diferentele fiind datorate anumitor situatii caracteristice, precum suportul social, inteligenta emotionala, empatie, stiluri de coping sau agreabilitate. Conform literaturii de specialitate, cele mai frecvente efecte ale cyberbullying-ului la tinerii adulti sunt simptomele depresive, stare de bine psihologica scazuta, scaderea productivitatii, consum de substante, stima de sine scazuta. In ceea ce priveste populatia adulta din mediile organizationale, efectele cyberbullying-ului pe termen lung sunt asociate cu insatisfactia la locul de munca, stres, nivel scazut al wellbeing-ului, fiind necesara promovarea unei culturi organizationale pozitive. Conform unei cercetari ce a inclus 34 de studii, majoritatea fiind din Statele Unite ale Americii (58.3%) si realizate pe esantioane formate din adolescenti, a demonstrat ca in zece studii incluse, cyberbullying-ul a fost asociat cu simptomele depresive. Anumite studii arata faptul ca, atat victimele cyberbullying-ului, cat si agresorii au nivele similare in ceea ce priveste simptomele depresive. Un alt studiu realizat pe un esantion format din adolescenti si tineri adulti a aratat ca relatia dintre simptomele depresive si cyberbullying a fost mai puternica la elevii de liceu fata de tinerii adulti. Un studiu re...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *