21 feb. 2019

Durerea experimentata psihologic – cum ne putem adapta

Ce este durerea?

Durerea este o experienta senzoriala si emotionala de disconfort, asociata cu afectarea sau iritarea unui tesut real sau amenintat.

Toata lumea experimenteaza durerea la toate varstele, insa unele dureri pot deveni cronice, precum durerile din artrita, migrenele sau cele din cazul cancerului.

Senzatiile de durere pe care le avem sunt variate si au diverse caracteristici. Pe unele le descriem ca fiind mai “ascutite”, pe altele le simtim mai “surde”, pe unele le putem descrie ca pe o “injunghiere”, iar pe altele mai “intepatoare”. Unele dureri pot fi sub forma unei senzatii de “ardere”, altele sub forma unor “crampe”, unele pot fi localizate si constante, in timp ce altele pot fi sub forma unor “impulsuri”.

De ce este importanta experienta pe care o avem cu durerea?

Experienta pe care o avem cu durerea este importanta din mai multe motive.

In primul rand, este cea mai frecventa cauza a vizitelor la medic: se pare ca 80% din consultatiile la medic se datoreaza durerii. De asemenea, tratamentul prescris de medic este urmat mult mai frecvent atunci cand durerea este la mijloc.

Din punct de vedere psihologic, durerea severa si prelungita ne poate domina viata, fiind implicata in deteriorarea functionarii generale, in abilitatea de a munci, in relatiile sociale si in reglarea emotionala.

Pe de alta parte, durerea poate avea efecte si la nivelul societatii din punct de vedere economic: se pare ca absenteismul la locul de munca se datoreaza in mare parte durerilor de spate. De asemenea, oamenii cheltuie in fiecare an zeci de milioane de lei pe tratamente contra durerii si pe cumparaturi asociate acesteia.

Durerea organica versus durerea psihogena

Durerea organica este aceea care are legatura exacta cu un tesut afectat al organismului. Spre exemplu, putem simti durere atunci cand ne ardem la mana.

Durerea psihogena nu are o baza organica. Se pare ca disconfortul implicat in aceste dureri este de natura psihologica.

Desi in trecut specialistii nu considerau durerea psihogena a fi insotita de senzatii “reale”, in momentul de fata se considera ca toate tipurile de dureri reprezinta o corelatie intre factorii fiziologici si psihologici. Diferitele experiente de durere implica diferite combinatii ale factorilor organici si psihologici.

Acest lucru este demonstrat de studiile care arata ca unele persoane ce au un anumit organ afectat simt foarte putina durere sau deloc, iar alte persoane, fara sa aiba raportat vreun tesut afectat, prezinta dureri severe. Acelasi studiu arata ca rolul factorilor psihologici in durere devine si mai important, cu cat durerea este de lunga durata. Atunci cand experimentati durere severa de lunga durata fara vreo baza organica existenta, specialistii o numesc tulburare somatoforma.

Durerea acuta si durerea cronica

Desi majoritatea durerilor pe care le experimentam in viata de zi cu zi sunt temporare si dispar in cateva ore sau minute, exista anumite dureri ce au persistenta mai mare si determina disconfort crescut.

Durerea acuta se refera la disconfortul pe care oamenii il experimenteaza din cauza afectiunilor dureroase temporare.

Care sunt efectele? - Acestea dureaza mai putin de cateva luni, insa persoanele in cauza pot avea nivele ridicate de anxietate atat timp cat durerea persista, iar stresul datorat afectiunii se diminueaza cu cat problema este spre vindecare.

Spunem ca este durere cronica, atunci cand disconfortul experimentat dureaza mai mult de cateva luni si nu urmeaza cursul preconizat.

Care sunt efectele? - Persoanele care experimenteaza durere cronica au nivele inalte de anxietate si pot dezvolta sentimente de neajutorare si isi pot pierde speranta in vindecare din cauza multitudinii de tratamente ce nu au dat rezultate. In acest caz, durerea poate interfera cu functionarea zilnica sociala, cu somnul si cu obiectivele propuse.

In ceea ce priveste somnul, desi durerea in sine este cea care contribuie la lipsa somnului, se pare ca abundenta gandurilor negative si a grijilor contribuie la fel de profund la lipsa acestuia. Pe de alta parte, deprivarea de somn pe termen lung poate sa creasca afectele negative si sensibilitatea la durere, fiind experimentata durere mult mai accentuata in viitor. In cazul durerii cronice, multe persoane renunta la locul de munca din cauze emotionale si fizice, ceea ce va cauza un stres psihologic mult mai amplificat.

Cum percepem durerea?

Perceperea durerii implica intotdeauna o componenta emotionala puternica, fiind conceputa in mare parte din interactiunea proceselor psihologice si fiziologice.

  • Despre teoria “Controlul portii”:

Una dintre cele mai ...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *