13 mai 2019

Despre time management. Iata cum ne putem gestiona mai bine timpul!

Ce inseamna time management?

Time management sau gestionarea eficienta a timpului este procesul prin care organizam si planificam cum sa ne impartim timpul printre sarcini specifice.

V-ati intrebat vreodata de ce uneori aveti senzatia ca nu va ajung 24 de ore intr-o zi? Dar totusi ceilalti colegi reusesc sa isi duca la bun sfarsit toate sarcinile si sa realizeze chiar mai multe, profitand si de viata personala, dar si de cea profesionala?

Managementul timpului este capacitatea de a planifica si de a controla modul in care cineva isi petrece orele dintr-o zi pentru a-si atinge in mod eficient obiectivele. Aceasta implica jonglarea timpului intre munca, casa, viata sociala, hobby-uri.

Este important sa se stabileasca obiective clare si prioritati pentru a pune deoparte sarcinile neesentiale care pot sa manance timp, dar si pentru a monitoriza unde se pierde timpul.

Cum ne ajuta o gestionare buna a timpului?

Un bun time management ne ajuta sa lucram mai eficient si cu mai putin efort, pentru a ne finaliza sarcinile fara a ne simti presati.

De cele mai multe ori, atunci cand suntem invaluiti cu diverse responsabilitati si sarcini ce trebuie rezolvate ne simtim stresati si avem senzatia ca nu o sa ducem la bun sfarsit ceea ce ne-am propus. De asemenea, o gestionare precara a timpului poate sa duca la burnout si ne poate scadea productivitatea.

In general, persoanele cu cele mai mari reusite stiu cum sa isi gestioneze timpul eficient.

Un bun time management implica o mutare a focusului de la activitati la rezultate: a fi ocupat nu inseamna si a fi eficient. A fi implicati intr-o frenezie de sarcini intr-o zi nu ne va ajuta sa obtinem rezultate, deoarece acest lucru implica mutarea atentiei catre foarte multe locuri.

Cum era gestionat timpul in trecut?

In anii 1970, metoda ABC de prioritizare a timpului fost cea mai utilizata.

Cum functiona?

Orice proiect sau sarcina care ajungea pe lista A era considerat cel mai important, apoi cele mai importante urmatoarele doua sarcini, apareau pe lista B, iar elementele C erau marcate ca fiind cele mai putin importante.

In timp, diferite alte abordari ale acestei formulari au fost reinventate.

Cateva strategii eficiente actuale de time management

1.Prioritizati/ Creati liste “Ce am de facut”

Daca va realizati notite si liste cu “ce am de facut” va va ajuta sa va organizati. Cand realizati aceste liste, incercati sa va amintiti toate sarcinile pe care le aveti de indeplinit.

Un alt aspect esential al notitelor este prioritizarea sarcinilor. Puteti sa va organizati ordinea in care vreti sa le realizati, putand constientiza mult mai bine care sunt sarcinile ce au nevoie de imediata dumneavoastra atentie (MUST DO) si care sunt cele care mai pot astepta, desi ar fi de preferat sa le realizati (NICE TO DO).

O astfel de organizare poate fi facuta pentru o zi sau pentru intreaga saptamana. Dumneavoastra decideti cum va este mai usor.

Iata 3 pasi in realizarea listei de sarcini:

  1. Incepeti prin a scrie pe foaie sarcinile pe care le aveti de realizat. Daca sunt complexe, impartiti-le in bucati mai mici.
  2. Analizati sarcinile si impartiti-le in MUST DO si NICE TO DO. O alta varianta ar fi sa impartiti sarcinile in IMPORTANTE si NEIMPORTANTE (care mai pot fi amanate). Daca au prioritate foarte multe sarcini, analizati-le pe acestea si apoi incercati sa le clasificati si pe ele de la cea mai importanta la cea mai putin importanta.
  3. Rescrieti lista in ordinea prioritizata. Acest lucru va ajuta sa selectati activitatile importante de cele mai neimportante si consumatoare de energie.

2.Programati timpul

O programare eficienta a sarcinilor si activitatilor este una dintre cele mai importante abilitati de time management.

Prin programare intelegem procesul prin care planificam cum ne vom utiliza timpul. Pentru a putea sa facem o programare eficienta, avem nevoie de un sistem de programare eficient.

Vestea buna este ca exista foarte multe optiuni di...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *