25 mai 2018

Despre psihoterapie – sa o intelegem mai bine

Sa intelegem mai bine notiunea de psihoterapie! Aceasta se refera la o serie de tratamente care pot ajuta in cazul problemelor de sanatate mintala, provocarilor emotionale si al unor tulburari psihiatrice.

Scopul este de a le permite pacientilor sa-si inteleaga emotiile si ceea ce ii face sa se simta pozitivi, anxiosi sau deprimati. Acest lucru ii poate echipa pentru a face fata situatiilor dificile intr-un mod mai adaptabil.

De cele mai multe ori, sedintele de psihoterapie dureaza sub 1 an; persoanele care sunt dornice sa se schimbe si sunt dispuse sa depuna efort in acest sens, raporteaza rezultate pozitive la finalul terapiei.

Psihoterapia poate oferi ajutor pentru o serie variata de probleme, de la depresie si stima de sine scazuta la dependenta si conflicte de familie. Oricine se simte coplesit de problemele lui si nu le poate face fata poate beneficia de psihoterapie.

Sunt anumite patologii cum ar fi tulburarea bipolara sau schizofrenia care necesita o abordare interdisciplinara si o combinatie cu terapie medicamentoasa.

La ce te poti astepta

Psihoterapia este uneori numita "tratamentul prin vorbe", deoarece foloseste vorbirea, mai degraba decat medicamentele.

Unele tipuri de psihoterapie dureaza doar cateva sesiuni, in timp ce altele sunt pe termen lung si dureaza luni sau ani. Sesiunile sunt de obicei de o ora, o data pe saptamana si urmeaza un proces atent structurat.

Sesiunea de psihoterapie poate fi individuala, de cuplu sau de grup. Tehnicile pot include si alte forme de comunicare, cum ar fi drama, povestirile narative sau muzica.

Un psihoterapeut poate fi un psiholog, un terapeut de familie, un asistent social licentiat sau un consilier in domeniul sanatatii mintale, un psihanalist sau un psihiatru.

Cine poate beneficia de psihoterapie

Psihoterapia poate fi folosita pentru a ajuta o varietate de oameni. Urmatoarele sentimente sunt semne ca o persoana ar putea beneficia de acest tip de terapie:

  • Sentimente coplesitoare de tristete sau neajutorare
  • O incapacitate de a face fata problemelor de zi cu zi
  • Dificultatea de a se concentra asupra muncii sau studiului
  • Consumul excesiv de alcool, droguri sau agresivitate intr-o masura in care se raneste atat pe sine cat si pe altii
  • Sentimentul ca problemele nu se imbunatatesc niciodata, in ciuda ajutorului primit de la prieteni si familie
  • Senzatie constanta de marginalizare sau ingrijorare inutila

Tipuri de psihoterapie

Exista o multitudine de stiluri si abordari psihoterapeutice:

1.Terapia comportamentala

Terapia comportamentala ii ajuta pe pacienti sa inteleaga cum modificarile comportamentale pot duce la schimbari ale modului in care acestia se simt. Se axeaza pe cresterea implicarii persoanei in activitati pozitive sau de intarire a abilitatilor sociale.

Abordarea evalueaza ceea ce face pacientul si apoi incearca sa-i creasca sansele de a avea experiente pozitive.

Scopul este de a inlocui raspunsurile comportamentale nedorite cu unele dezirabile. Terapia comportamentala ii poate ajuta pe cei ale caror probleme emotionale provin din comportamentele pe care acestia le manifesta.

2.Terapia cognitiva

Terapia cognitiva porneste de la ideea ca ceea ce gandim formeaza modul in care ne simtim. Depresia, de exemplu, poate rezulta din a avea ganduri sau credinte care nu se bazeaza pe dovezi, cum ar fi "Sunt inutil"sau "Totul merge prost din cauza mea".

Schimbarea acestor convingeri poate schimba viziunea unei persoane asupra evenimentelor si a starii ei emotionale. Terapia cognitiva observa modelele actuale de gandire si comunicare, mai degraba decat trecutul.

Terapia cognitiva poate ajuta la tratarea diferitelor afectiuni, precum tulburarea de stres post-traumatic (PTSD).

Terapia cognitiv-comportamentala (CBT) combina terapia cognitiva cu terapia comportamentala, pentru a se adresa in acelasi timp si gandurilor si comportamentelor.

3.Terapia interpersonala

Aceasta abordare se axeaza pe relatiile interpersonale. Depresia, de exemplu, poate rezulta dintr-o relatie a unei persoane cu ceilalti. Invatarea abilitatilor pentru imbunatatirea tiparelor de comunicare il pot ajuta pe pacient sa gestioneze depresia.

In primul rand, psihoterapeutul il poate ajuta pe pacient sa identifice emotiile relevante si de unde provin acestea. Apoi il poate ajuta sa-si exprime emotiile intr-un mod mai sanatos.

Invatand sa-si exprime nemultumirea si anxietatea intr-un mod bland, acest lucru poate creste sansele ca cealalta persoana sa reactioneze pozitiv. Pacientul invata sa-si modifice abordarea fata de problemele interpersonale, sa le inteleaga si sa le gestioneze mai constructiv.

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *