31 ian. 2017

Cum recunosti un psihopat: 6 semne subtile

Cum recunosti un psihopat? Cei mai multi oameni considera ca un psihopat (sau sociopat – inseamna acelasi lucru) este greu de remarcat; chiar si psihologii au discutat mult timp asupra a ceea ce inseamna sa fii psihopat.

Multi psihologi cred ca a fi un psihopat se reduce la doua ingrediente: o fata a psihopatiei este pozitia dominanta lipsita de teama, iar cealalta fata este impulsivitatea centrata pe sine. Totusi, cum recunosti un psihopat? Care sunt semnele si gesturile care il tradeaza?

Iata cateva semne comune care fac legatura cu psihopatia...

1.Profesia cu cei mai multi psihopati

CEO, avocatii si oamenii din mass-media sunt primii pe lista profesiilor cu cei mai multi psihopati.

Asta nu inseamna ca fiecare CEO sau avocat este un psihopat, si nici nu ar trebui sa existe sugestia ca cineva care are tendinte psihopatice este util in oricare dintre aceste joburi (desi poate fi).

Mai degraba, exista o suprapunere intre trasaturile de personalitate psihopata si tipurile de oameni care se indreapta catre aceste profesii.

2.Identificarea psihopatilor „rai” 

Nu toti psihopatii sunt la fel. Conform unei noi cercetari, exista doua tipuri de psihopati – primari si secundari.

Psihopatii primari pot fi cooperanti, folositori si prietenosi. Psihopatii secundari, insa, sunt de obicei distructivi, nefolositori si actioneaza prost la locul de munca.

Doamna Nora Schutte, primul autor al studiului, ne arata cum poti sa recunosti un psihopat primar. Psihopatii primari sunt marcati de trasatura „dominantei lipsita de teama”: „Persoanele cu aceasta trasatura de caracter doresc sa mearga pe drumul lor, nu au nicio teama de consecintele actiunilor lor si pot rezista foarte bine la stres”.

3.Deseori psihopatii se culca tarziu noaptea

Persoanele care au tendinta de a se culca tarziu sunt mai susceptibile in a manifesta trasaturi de personalitate antisociale, cum ar fi narcisismul si psihopatia.

Machiavelismul, narcisismul si psihopatia – numite amenintator „triada intunecata” – sunt toate legate de preferinta pentru a se culca tarziu.

Doctorul Peter K. Jonason a expli...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *