10 iul. 2018

Cum sa iti alegi psihoterapia si psihologul potrivit pentru tine?

Te-ai simtit prea coplesit ca sa te descurci cu problemele tale? Daca da, nu esti singur. Vei descoperi in acest articol ce este psihoterapia, cum te poate ajuta aceasta si cum sa iti alegi psihologul potrivit pentru tine.

Potrivit noilor cercetari, mai mult de un sfert din persoanele adulte experimenteaza anual depresie, anxietate sau o alta tulburare mintala. Altii au nevoie de ajutor pentru a face fata unei boli grave, isi doresc sa piarda in greutate sau sa nu mai fumeze. In timp ce altii se straduiesc sa faca fata problemelor legate de relatii, pierderea locului de munca, moartea unei persoane iubite, stres, abuzul de substante sau alte probleme. Iar aceste probleme pot deveni debilitante.

Ce este psihoterapia?

Psihologul te poate ajuta sa treci peste astfel de probleme. Psihoterapia ajuta persoanele de toate varstele sa aiba o viata mai fericita, mai sanatoasa si mai productiva.

In cadrul sedintelor de psihoterapie, psihologii aplica proceduri validate stiintific pentru a-i ajuta pe oameni sa dezvolte obiceiuri mai sanatoase si mai eficiente. Exista mai multe abordari psihoterapeutice - inclusiv cognitiv-comportamentale, interpersonale, psihanalitice, virtuale si lista poate continua.

Psihoterapia este un tratament colaborativ bazat pe relatia pacient-psiholog. Bazat pe dialog, acesta ofera un mediu de sustinere care iti permite sa vorbesti deschis cu cineva care este obiectiv, neutru si care nu te judeca. Vei lucra impreuna cu psihologul pentru a identifica si schimba modelele de gandire si de comportament care te impiedica sa te simti bine.

In momentul in care ai terminat, nu numai ca ti-ai rezolvat problema pentru care ai apelat la psihoterapie, dar ai invatat noi abilitati pentru a putea face fata mai bine provocarilor viitoare.

Cand trebuie sa apelezi la psihoterapie?

Datorita numeroaselor conceptii gresite despre psihoterapie, poti fi reticent in a incerca acest lucru. Chiar daca tu cunosti care este realitatea, te poti simti prea agitat si speriat pentru a incerca singur.

Iata cateva semne care iti arata ca ai nevoie de beneficiile psihoterapiei:

  • Ai un sentiment coplesitor si prelungit de neputinta si tristete
  • Problemele tale nu par sa se imbunatateasca in ciuda eforturilor si a ajutorului acordat de familie si prieteni
  • Iti este greu sa te concentrezi asupra sarcinilor de lucru sau sa faci alte activitati de zi cu zi
  • Iti faci griji intr-un mod excesiv, te astepti la ce este mai rau sau esti constant la capatul rabdarii
  • Actiunile tale, cum ar fi consumul prea mult de alcool, consumul de droguri sau agresivitatea, iti fac rau tie sau altora din jurul tau

Care sunt tipurile de psihoterapie?

Exista multe abordari diferite ale psihoterapiei. Psihologii se bazeaza in general pe una sau mai multe dintre acestea. Fiecare perspectiva teoretica actioneaza ca o foaie de parcurs pentru a-l ajuta pe psiholog sa ii inteleaga pe pacienti si problemele lor si sa dezvolte solutii eficiente.

Tipul de tratament pe care il primesti depinde de mai multi factori: cercetarile actuale din psihologie, orientarea teoretica a psihologului tau si ceea ce functioneaza cel mai bine pentru situatia in care te afli.

Perspectiva teoretica a psihologului tau va influenta ceea ce se intampla in cabinetul sau. Psihologii care folosesc terapia cognitiv-comportamentala, de exemplu, au o abordare practica a tratamentului. Ei pot solicita efectuarea anumitor sarcini menite sa te ajute sa dezvolti abilitati mai bune de a face fata anumitor situatii. Aceasta abordare implica deseori sarcini de lucru la domiciliu.. Sau iti pot cere sa exersezi noi abilitati intre sesiuni, cum ar fi o persoana cu fobie de ascensor care sa apese butoanele liftului.

In contrast, abordarile psihanalitice si umaniste se concentreaza de obicei mai mult pe discutii decat pe practica. S-ar putea sa iti petreci sesiunile discutand despre experientele tale timpurii, pentru a te ajuta sa intelegi mai bine cauzele principale ale problemelor curente.

Psihologul tau poate combina elemente din mai multe stiluri de psihoterapie. De fapt, majoritatea psihoterapeutilor nu se axeaza doar pe o singura abordare. In schimb, ei imbina elementele care apartin unor abordari diferite si isi adapteaza tratamentul in functie de nevoile fiecarui pacient.

psihologul potrivit

De ce sa alegi un psiholog pentru psihoterapie?

Psihologii care se specializeaza in psihoterapie si alte forme de tratament psihologic sunt profesionisti cu expe...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *