03 apr. 2018

Cum sa iti alegi un psihoterapeut bun pentru tine si ce beneficii iti ofera psihoterapia?

Multa lume se intreaba de ce as avea nevoie sa apelez la un psihoterapeut si ce beneficii imi poate aduce psihoterapia? Sau, asa cum discut cu psihoterapeutul pot sa discut si cu cea mai buna prietena a mea, nu? De ce as plati ca cineva sa ma asculte si sa imi dea sfaturi?

Acestea sunt doar cateva din intrebarile care trec prin cap oricarei persoane care se afla in impas si care nu stie ce sa faca.

Psihoterapia desi la prima vedere pare a se derula ca o discutie intre doua persoane, este mult mai mult de atat. Este extrem de important cui ii povestesti ceea ce te framanta. Daca o faci cu cineva apropiat, nu te astepta sa fie suficient de obiectiv atunci cand iti ofera parerea lui. Mai mult, o persoana care nu e specializata in psihoterapie nu are ca si referinta decat experienta personala la care sa se raporteze.

Ori, un profesionist poate evalua obiectiv situatia ta si daca are sufucienta experienta si expertiza in domeniu plus backgroundul necesar, are o abordare complexa si completa bazata de statistici si cercetari plus experienta de a lucra cu oamenii in diferite etape sau situatii din viata lor.

Cercetarile demonstreaza ca eficacitatea psihoterapiei este dovedita stiintific, ca nu este atat de costisitoare pe cat pare daca ne raportam la impactul pe termen lung asupra sanatatii mintale si este o interventie vitala necesara, care uneori este neglijata ca urmare a unei educatii deficitare in acest domeniu sau a unor probleme care tin de cultura tarii respective.

Psihoterapia se bazeaza in primul rand pe increderea si pe dezvoltarea unei relatii active terapeut-pacient. Fundamentul pentru incredere in psihoterapeut este adesea bazat pe primele impresii. Asadar prima sedinta este extrem de importanta.

Unul din beneficiile majore aduse de psihoterapie pacientului este oportunitatea de a invata modele noi de gandire, abilitati interactive pentru a facilita rezistenta la stres. Abordarea psihoterapeutica ii sprijina pe pacienti sa dezvolte o serie de ipoteze sau atitudini despre ei insisi, care le va influenta pozitiv comportamentul si, in cele din urma viata, facandu-i mai puternici si mai pregatiti sa faca fata schimbarilor.

Sa nu uitam ca oamenii care poseda o mentalitate puternica simt ca isi pot controla viata, sunt empatici si comunica in mod adecvat. De asemenea, stiu cum sa isi rezolve problemele si sa ia decizii. Sunt capabili sa-si stabileasca obiective realiste, invata atat din succes cat si din esec. Sunt intelegatori, responsabili si conectati cu ceilalti.

Cum iti gasesti un psihoterapeut bun in care sa ai incredere

Psihoterapia are multe beneficii, atat pentru copii, cat si pentru adulti, dar este vital sa se faca diagnozele adecvate si sa se inteleaga in profunzime problemele legate de viata.

De aceea un bun psihoterapeut are nevoie sa posede suficiente cunostinte despre optiunile de diagnostic cat si de tratament, sa elab...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *