13 feb. 2017

Consultarea unui psihoterapeut difera profund de cea a unui prieten

Multe persoane au, din pacate, o perceptie gresita despre psihoterapie, perceptie ce le opreste sa apeleze la ajutorul sau la consultarea unui psihoterapeut.

Conceptiile gresite despre consultarea unui psihoterapeut includ:

  • Psihoterapia este doar pentru persoanele care sunt ciudate, anormale sau deficiente in vreun fel
  • Psihoterapia este doar pentru cei care nu stiu cum sa-si rezolve singuri problemele
  • Psihoterapia nu este nimic altceva decat sa vorbesti pur si simplu cu un prieten bun
  • Psihoterapia nu este accesibila si nu merita costul

In acest material veti afla de ce aceste 4 afirmatii sunt idei preconcepute si de ce ar trebui sa luati in considerare beneficiile intalnirii cu un psihoterapeut profesionist.

1.Consultarea unui psihoterapeut este doar pentru persoanele anormale

Psihoterapia sau consultarea unui psihoterapeut ne pot face sa ne simtim ca fiind niste inadaptati ai societatii.

Toti oamenii se lupta. Celebrul psihoterapeut Nancy McWilliams sugera ca intrebarea pe care trebuie sa ti-o pui tie sau celorlati nu este „Esti nebun?”, ci mai degraba „Ce fel de nebun esti?” sau „Nebun, in ce mod?”.

Acest lucru este in multe privinte premisa de baza a psihoterapiei psihodinamice: Noi toti avem micile noastre nevroze, trasaturi sau particularitati care stau in calea unei vieti pe care ne-o dorim. Suntem cu totii un pic nebuni si un pic irationali din cand in cand.

Cu totii avem fobii pe care ceilalti nu le au. Cu totii ajungem in unele situatii care ne coplesesc, ne fac sa cadem si sa ne indoim de noi insine. Oricare ar fi situatia, cu totii ne luptam cu ceva, ceva care este impotriva interesului nostru.

Singurul lucru ce deosebeste o persoana care doreste psihoterapie de una care nu doreste este dorinta si curajul de a face fata luptelor inevitabile ale existentei umane.

Prin urmare, deosebirea nu este intre cineva normal si cineva anormal, ci intre cineva care alege sa-si ascunda anormalitatea si cineva care isi recunoaste aceasta anormalitate ca fiind normala si astfel isi permite sa infrunte viata asa cum este ea.

2.Consultarea unui psihoterapeut? Nu ar trebui sa fiu capabil sa-mi rezolv singur problemele?

Putem simti de multe ori ca am esuat daca nu ne putem rezolva singuri problemele.

S-ar putea sa te simti in neregula daca te-ai duce sa vorbesti cu cineva despre problemele tale. De ce? Pentru ca, in general, cultura noastra atribuie deseori putere celui care-si rezolva singur problemele.

Multi oameni considera ca este un semn de slabiciune sa nu fii capabil sa te descurci si sa depasesti problemele cu care te confrunti. In loc sa recurga la consultarea unui psihoterapeut, multi oameni vor incerca sa citeasca mai intai carti cu sfaturi sau in cele din urma sa recurga la alcool, droguri, sa zambeasca mai tot timpul fortat.

Un psihoteraput, insa, poate realiza ceva impreuna cu tine, ceva ce ar fi fost dificil, daca nu chiar imposibil de realizat pe cont propriu. De fapt, un psihoterapeut nu doar va asculta si va incerca sa-ti ofere noi sugestii si solutii. El te va ajuta sa descoperi noi ganduri si sentimente carora nu le-ai acordat atentie.

In acest fel, te va ajuta sa depasesti propria cunoastere a problemelor tale si te va ajuta sa te vezi si sa te experimentezi intr-un nou mod. Psihoterapia este un proces real in care te dai putin inapoi de la problemele tale pentru a vedea intregul tablou.

In loc sa ofere solutii la problemele pe care crezi ca le ai, psihoterapia te ajuta sa vezi aceste probleme intr-o noua lumina. Acest proces nu este unul liniar, de rezolvare a unor probleme, ci o transformare a felului in care te percepi pe tine si probleme tale. Astfel dorintele tale, nevoile tale se pot schimba.

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *