18 iun. 2020

Cum putem gestiona conflictele familiale?

Te supara conflictele familiale?

Atunci cand familiile se reunesc, speram la momente distractive caracterizate prin dragoste si legatura, dar deseori constatam ca pot aparea conflicte familiale. De fapt, in majoritatea familiilor, exista modele de interactiune si roluri pe care oamenii le joaca in mod traditional in cadrul acestor interactiuni. Cand copiii adulti se reunesc cu familia, ei se gasesc adesea alunecand inapoi in aceste tipare dezadaptative.

Definirea a ceea ce poti controla si ceea ce nu poti

Cat de des ai avut o experienta in care stiai ca iti vei vedea familia si ai putut prezice in prealabil ce interactiuni enervante sau frustrante poti avea cu anumiti membri ai familiei si lucrurile au mers exact asa cum ai sperat ca nu vor fi?

Ti-ai dorit vreodata sa ai o telecomanda pentru oameni, completata cu butoane de pauza, de stop si de comutare?

In aceste situatii, important este sa ne dam seama ca, in timp ce nu putem controla actiunile altora, putem controla raspunsul nostru la actiunile lor, ceea ce poate modifica intreaga dinamica si poate crea interactiuni mai pozitive.De fapt, Dr. Kathleen Kelley Reardon, estimeaza ca 75% din modul in care oamenii ne trateaza este sub controlul nostru din aceasta cauza. Ea sustine adoptarea unei abordari si perspective diferite daca dorim sa experimentam rezultate noi, mai pozitive, cu aceste tipuri de conflicte in viitor.

„Comunicarea este ca sahul in care fiecare miscare pe care o face o persoana influenteaza alegerile celeilalte”, spune Reardon.

Daca crezi ca ai fost invinovatit pentru ceva, in loc sa te enervezi si sa raspunzi intr-un stil furios, in loc sa te ataci, incearca sa spui: „Exista ceva adevar in ceea ce spui” sau „Nu ma gandisem la asa ceva, dar pot sa vad ideea ta.”

Cu alte cuvinte, modifica ceea ce ai face in mod normal. Atunci nu numai ca nu vei intra in conflict. Mai presus de toate, nu fi previzibil. Cand suntem previzibili, cei care vor sa se certe cu noi ne pot influenta sa facem asta.

Rolul modelelor

Multe dintre conflictele noastre cu oamenii pe care ii cunoastem bine se bazeaza pe tipare repetate pe care le perpetuam in mod involuntar. Putem incerca sa fim proactivi in ceea ce priveste raspunsul nostru, intr-un mod care va rezolva conflictul de fiecare data (desi, adevarul este ca multi dintre noi suntem mai concentrati sa „castigam” conflictul, decat sa-l dizolvam sau sa-l rezolvam).

Toate familiile si majoritatea prietenilor nostri aduc bagaje emotionale din trecut. Iar acest lucru duce la episoade repetitive nedorite in conversatie. Cei mai multi dintre noi intram in aceste tipare disfunctionale si stresante, fara sa ne dam seama niciodata, deoarece am fost in ele de atatea ori.

Unele dintre episoadele repetitive nedorite comune implica probleme de rivalitate intre frati, tipare fata de parinti care nu au fost niciodata combatute, probleme de natura politica chiar si in familiile in care toata lumea se identifica cu acelasi partid politic si in acest caz incepe conflictul pentru cine are mai multa dreptate cu privire la subiecte care nu sunt cu adevarat importante.

Modificari simple pentru ...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *