29 sept. 2019

Spune-mi la ce spui „da” si iti voi spune cine esti cu adevarat

„Diferenta dintre oamenii normali si oamenii de succes consta in puterea lor de a spune nu la aproape tot.” – Warren Buffet

Conform lui Aristotel, „Ceea ce facem in repetate randuri ne defineste.” Pe scurt, la ce spunem in repetate randuri „da” ne defineste.

In fiecare secunda a zilei, spunem „da” unui lucru. De fiecare data cand faci ceva spui „da”.

  • De fiecare data cand intri pe Facebook si incepi sa dai scroll, spui „da”.
  • In acest moment, cand citesti acest articol, spui „da”.

Cand esti de acord sa faci ceva, esti de acord sa lasi balta orice alt lucru. Fiecare decizie are un risc si un cost. Fiecare decizie este costisitoare. Cand spui „da” nu o faci gratis.

Semnalizarea de sine: Stiinta Identitatii

Conform unei cercetari efectuate de doctorul Ronit Bodner si doctorul Drazen Prelec, „Actiunile pe care le facem ne transmit un semnal, acest lucru demonstrand ca actiunile sunt auto-transmisive.” Cu alte cuvinte, actiunile tale spun ce fel de persoana esti.

Daca te trezesti dimineata si mergi la alergat, te vei gandi, „Sunt genul de persoana care se trezeste dimineata si merge la alergat.” Orice decizie vei lua, vei concluziona ca esti genul de persoana care face X, Y, Z (Spre fericirea ta vei observa ca trecutul este fluid si poate fi schimbat prin prisma actiunilor pe care le faci in viitor).

In cartea recenta, „Skin in the game”, doctorul Nassim Nicholas Taleb explica cum ceea ce faci reprezinta definitia pura a sistemului tau de valori. In „Start with Why”, Simon Sinek spune acelasi lucru. Actiunile tale demonstreaza ce crezi cu adevarat.

Gandhi spunea ca „actiunile tale exprima prioritati.” El mai spunea si ca „sa crezi in ceva si sa nu traiesti in acel mod te face un om nesincer,” ceea ce noi psihologii numim disonanta cognitiva – starea de conflict intern. Nu poti fi increzator daca nu ai incredere in tine. Increderea este un produs al comportamentului de succes.

Increderea reprezinta starea emotionala a cuiva care a realizat actiunile anterioare gandindu-se la ceea ce vrea sa ajunga in viitor.

Identitatile din trecut, prezent si viitor

„Ca sa iti alegi prioritatile trebuie sa iei decizii constiente.”- Elisabeth Hasselbeck, in „Interview with Woman’s Day, 2010”

Identitatea ta actuala se bazeaza pe ce ai facut pana in ziua de astazi. Cine esti astazi este un produs al deciziilor trecute.

Identitatea ta din viitor se bazeaza pe ce accepti sa faci astazi. Cine vei fi maine se bazeaz...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *