24 dec. 2018

Ce semnificatie au cadourile in viata noastra si ce efecte au acestea asupra starii noastre de sanatate?

Este perioada in care cadourile, daruitul si bucuria sunt pe primul loc. Ne gasim in alerta dupa cel mai bun, interesant, adaptat cadou, iar in spatele acestui proces sta, de fapt, motivatia noastra, oprotunitatea de a ne exprima  personalitatea si vointa de a-i face pe cei din jur sa se simta apreciati.

Schimbul de cadouri poate dezvalui modul in care va ganditi la ceilalti, care sunt valorile dumneavoastra, ce pretuiti si iubiti, dar si modalitatea prin care construiti si intretineti relatiile din viata dumneavoastra. Studiile arata ca oferitul de cadouri este pentru a celebra principalele evenimente din viata, pentru a incuraja schimbul economic si pentru a introduce copiii in modele de comportament adecvate.

In urma cercetarilor, s-a ajuns si la o definire, astfel, oferitul de cadouri este o experienta sociala, culturala si economica: un schimb material si social de comunicare, inerent in toate societatile umane care are rolul de a mentine relatiile sociale si de a exprima sentimente.

Se pare ca din punct de vedere evolutionist, oferirea de cadouri a evoluat de la beneficiile adaptative ale impartirii alimentelor (adica, un exemplu de altruism reciproc) si, ulterior s-ar fi extins la domeniul selectiei partenerilor sub forma unei strategii a barbatilor de a-si curta partenera.

In ceea ce priveste diferentele de gen in oferitul de cadouri, studiile arata ca barbatii sunt mai inclinati catre daruri practice si tind sa fie mai atenti la pretul cadourilor, in timp ce femeile tind sa fie mai preocupate de acordarea si primirea de cadouri cu semnificatie emotionala.

Oferitul de cadouri este un process complex si important in interactiunea umana, iar cercetatorii sugereaza ca cel care daruieste este cel care are cele mai mari beneficii psihologice.  A darui altora ne intareste sentimentele pentru ceilalti, ne face sa ne simtitm eficienti si atenti cu cei din jur, ne permite experimentarea unor sentimente pozitive de sine, simtindu-ne mai generosi si utili.

Insa, ne gasim frecvent luptandu-ne cu ce tip de cadouri sa alegem, ceea ce poate duce la un numar coplesitor de liste si ghiduri online de cumparaturi. Cercetarile arata ca, de obicei, cei care daruiesc aleg cadourile personalizate pentru destinatar, dar mai putin versatile fata de ce si-ar dori acesta sa primeasca. Aceasta neconcordanta apare deoarece cei care daruiesc tind sa se focuseze mai mult pe trasaturile de personalitate stabile decat pe variatele nevoi si dorinte ale celuilalt.

Astfel, ei sugereaza ca pentru a va face prietenul, sotul sau familia sa se simta mai aproape de dumneavoastra, ar fi indicat sa oferiti cadou spre exemplu, o experienta, studiile aratand ca acest lucru ar produce o imbunatatire a legaturii, in ciuda faptului ca si un lucru material ar putea fi utilizat la comun. Ei isi bazeaza afirmatiile pe faptul ca imbunatatirea relatiilor ce deriva din cadourile de tip experienta rezulta din emotia traita atunci cand experienta are loc si nu atunci cand sunt primite cadourile si poate fi o forma foarte eficienta de a cheltui in mod prosocial.

Totusi, cumparatul cadourilor poate fi o sursa de stres in ceea ce priveste cheltuitul banilor, insa cercetatoarea Elizabeth Bunn in stuidul sau „A cheltui bani in folosul celorlalti incurajeaza fericirea” spune ca „modul in care oamenii aleg sa isi cheltuie banii es...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *