08 feb. 2019

Ce este cyberpsihologia?

Cyberpsihologia este un domeniu al psihologiei ce se ocupa de efectele psihologice si implicatiile utilizarii computerelor si a tehnologiei digitale. Este un domeniu relativ nou, ce treptat incepe sa contribuie la o mai buna cunoastere stiintifica a comportamentelor noastre in raport cu tehnologia moderna.

Tehnologia digitala si site-urile de social media joaca un rol din ce in ce mai important in viata noastra de zi cu zi – facem cumparaturile online si platile bancare, gestionam facturi si mentinem relatiile cu familia si prietenii sau dezvoltam noi prietenii si relatii virtuale. Multe dintre activitatile si interactiunile noastre zilnice au loc online, in lumi virtuale sau mediate prin tehnologii digitale. Lumea virtuala a schimbat in totalitate modul in care ne raportam la noi si la ceilalti, precum si modul in care lucram si traim.

Termenul de "cyberpsihologie" a aparut in atentia cercetatorilor ce studiau comportamentul online inca de la mijlocul anilor `90, cand tehnologia moderna era in plina ascensiune.

In prezent, cercetatorii din toate ramurile psihologiei sunt interesati de spatiul cibernetic, inclusiv psihologii cognitivi, sociali, educationali, organizationali sau clinici. Mai mult, acest domeniu de cercetare intelege spatiul cibernetic ca un spatiu psihologic, adica un spatiu de tranzitie sau o extindere de baza a lumii psihice a individului.

Cyberpsihologia aplica teorii psihologice pentru a explica cum interactionam in spatiul virtual si cum aceste interactiuni ar putea sa ne afecteze, oferind noi perspective de definire a sinelui si a societatii actuale. Inca de la inceputurile Internetului, modul in care sinele a fost construit si inteles in spatiul cibernetic a fost un domeniu de interes pentru cercetatori.

Suntem oameni diferiti online fata de mediul offline sau Internetul ne ofera noi oportunitati de a obtine o imagine mai buna despre noi insine?

Pe ce se axeaza cyberpsihologia?

Desi cea mai comuna tehnologie studiata ramane Internetul, cyberpsihologia se axeaza si pe interactiunile noastre cu telefoanele mobile, consolele pentru jocuri video, realitatea virtuala sau inteligenta artificiala.

Oamenii se comporta diferit atunci cand interactioneaza cu ajutorul tehnologiei, studiile aratand ca ori de cate ori tehnologia interfereaza cu o tendinta umana de baza, rezultatul este de amplificare si accelerare.

Vi se intampla sa comunicati cu cineva online fara sa cunoasteti persoana respectiva offline? Care este parerea dumneavoastra despre acea persoana? Credeti ca daca ati intalni-o in persoana aceasta parere s-ar schimba? Cyberpsihologia cuprinde o sfera larga de cercetare.

In primul rand, se focuseaza pe interactiunile noastre cu ceilalti prin intermediul tehnologiei, cum aceste interactiuni au fost afectate si care sunt efectele acestora. Acest aspect al cyberpsihologiei este si mai mult in atentia cercetatorilor cu cat site-urile de social media au avut o evolutie remarcabila in ultimii ani.

Un alt aspect urmarit prin studiile cyberpsihologiei este cum am putea dezvolta cea mai potrivita tehnologie pentru cerintele si dorintele noastre zilnice, iar avantajele celei dezvoltate deja se pot obeserva in viata de zi cu zi - de la smarphone-uri, ce au devenit un accesoriu nelipsit in vietile noastre, pana la touchscreen-ul telefonului - o tehnologie dezvoltata ceva mai recent, ce simplifica experienta noastra cu device-urile moderne. Bineinteles, acestea prezinta si riscuri pentru sanatate, ele fiind studiate de specialistii in domeniu.

Cyberpsihologia se axeaza si pe examinarea comportamentelor si starilor psihologice ce ar putea fi afectate de tehnologiile moderne. Unul dintre cele mai studiate fenomene in raport cu tehnologia este „distorsiunea timpului” resimtita atunci cand petrecem prea mult timp jucandu-ne pe console sau butonand telefoanele mobile.

Desigur, tehnologia ne poate afecta in mult mai multe moduri, de aceea si cercetarile s-au axat si pe alte efecte: spre exemplu, studiile s-au axat si pe aspectele ce rezulta din sentimentele de apropiere pe care le simtim fata de cei cu care comunicam in mediul online.

Alte cercetari s-au canalizat pe motivele psihologice ce stau in spatele ostilitatii sau agresiunii in mediul online, evidente prin intermediul cyberbullying-ului. Intelegerea tuturor acestor fenomene ne aju...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *