11 apr. 2019

Ce este cyberchondria si cum ne afecteaza starea de bine?

Cyberchondria se refera la cautarea excesiva si obsesiva pe Internet a informatiilor medicale (despre diverse simptome, presupuse afectiuni medicale etc).

Vi s-a intamplat sa simtiti o senzatie ciudata in organism, poate o durere inexplicabila, apoi sa fugiti repede pe Google, sa cautati diverse explicatii ale simptomelor, sa intrati in nestire pe forumuri si sa ajungeti la concluzia eronata ca aveti vreo boala grava, sa deveniti anxiosi, frustrati, sa intrati in panica, iar apoi sa repetati acest ciclu?

Sau poate vi s-a intamplat sa fiti diagnosticat de medicul dumneavoastra cu o anumita afectiune, iar cand ati ajuns acasa ati epuizat toate forumurile medicale si toate sursele de pe Internet despre afectiunea respectiva si ati ajuns la concluzia ca lucrurile stau mult mai rau decat vi s-a prezentat de catre medic?

Un ziar britanic a inventat termenul la inceputul anilor 2000 ca o extensie a cuvantului hipocondrie.

Ca si hipocondria, cyberchondria implica o anxietate excesiva asupra sanatatii. Cu toate acestea, se pare ca cyberchondria afecteaza mai multi oameni, deoarece accesul la Internet este atat de raspandit.

Daca in trecut hipocondrul trebuia sa viziteze multi medici sau biblioteci intregi pentru a obtine informatii despre sanatatea sa, in zilele noastre exista posibilitatea sa accesati o cantitate mare de informatii cu cateva clicuri.

Insa, asa cum avem la dispozitie o multitudine de informatii, ne confruntam si cu stabilirea nivelului lor de veridicitate si este nevoie de gandire critica accentuata pentru a le filtra si pentru a sustrage in mod rational informatiile care ne sunt folositoare si adevarate.

Multi oameni care se confrunta cu o stare de sanatate precara se indreapta catre Internet pentru a se autodiagnostica. Se estimeaza ca aproximativ 70% dintre americanii adulti se bazeaza pe Internet pentru a obtine informatii medicale.

Pentru unii oameni, aceste informatii pot duce la un sentiment de usurare sau o mai buna intelegere a starii lor medicale. Pentru alte persoane, aceste informatii sporesc anxietatea legata de sanatate la niveluri severe si nejustificate.

Cum ne afecteaza cyberchondria starea de bine?

Cyberchondria duce, in general, la nivel accentuat de stres. Stresul, la randul sau, poate provoca tensiune arteriala crescuta, dureri de cap, tensiune musculara si slabeste sistemul imunitar, ceea ce reprezinta un risc crescut pentru sanatatea noastra, atat mintala cat si fizica.

Pe de alta parte, relatiile noastre pot fi afectate negativ, deoarece familia si prietenii obosesc sa auda despre preocuparile noastre excesive pentru sanatate si presupusele afectiuni.

Cyberchondria poate, de asemenea, sa deterioreze si cariera unei persoane daca aceasta isi focalizeaza intreaga atentie asupra cautatului de informatii despre afectiunea medicala si ignora atributiile de la locul de munca.

Persoanele cu aceasta afectiune pot suferi, de asemenea, consecinte financiare, atat ca urmare a pierderii locului de munca in cazuri extreme, cat si datorita solicitarii online a unor teste medicale scumpe sau achizitionarii de tratamente scumpe pe Internet.

Deoarece unele dintre aceste tratamente pot fi false, oamenii pot cheltui adesea multi bani, incercand din nou si din nou pana cand gasesc un tratament care da rezultate, iar in cele mai multe din cazuri, probabilitatea de a gasi este una scazuta.

De asemenea, cautand tot mai multe informatii, unele concludente, altele nu, unele ce contrazic parerea medicului, vom deveni bulversati, dezvoltam nivele crescute de anxietate si ingrijorarea devine permanenta in viata noastra, iar functionarea normala zilnica este redusa.

Pe de alta parte, autodiagnosticarea si cautarea unor informatii pe Internet si a unor tratamente ce nu sunt aprobate de medicul nostru de familie ne pot ...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *