02 aug. 2016

Caracterul Constructiv al Rusinii

De-a lungul timpului, psihologii au considerat rusinea a avea un caracter distructiv, insa noile descoperiri sugereaza faptul ca o putem valorifica, folosind-o drept motivatie pentru schimbari pozitive.

Cand Valerie Starks, o mama din Denver, a descoperit ca fiica ei de 13 ani, posta fotografii indecente pe site-uri web, si-a facut si ea cont in social media pentru a o invata minte. Aceasta si-a mustrat aspru fiica intr-un filmulet pe Facebook, care s-a extins ca focul in mai 2015, in mai putin de o saptamana avand peste 11 milioane de vizualizari. Starks nu era singura. In anul anterior, numerosi parinti au folosit social media pentru a-si pedepsi copiii.

De-a lungul istoriei, comunitatile au folosit umilirea publica pentru a descuraja comportamentele imorale. Astazi, cei care comit fapte imorale pot fi expusi pe Internet, imaginea lor putand ajunge peste tot in lume.

A face pe cineva de rusine este una dintre multitudinea de forme de pedepsire. Studiile au aratat ca inducerea rusinii nu este cea mai potrivita alegere, intrucat duce la reactii contraproductive, precum evitarea sau agresivitatea, si poate fi distructiva pentru starea de bine a cuiva.

Totusi, in anumite circumstante, rusinea poate duce la schimbari pozitive, inclusiv la cooperare si dorinta de a se indrepta.

Psihologii au descoperit ca rusinea are mai multe nuante – unele mai bune decat altele in promovarea comportamentelor constructive. De asemenea, modul in care comunicam dezacordul in privinta faptelor gresite ale unei persoane, poate avea rezultate diferite. Aceasta noua cercetare poate transforma modul in care manevram crima si pedeapsa, fie in Curtea de Judecata, fie acasa.

Jocul Vinei

Rusinea si ruda ei apropiata – vina – sunt amandoua se...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *