21 dec. 2018

Bullying-ul la locul de munca: cum ne putem proteja?

Cand vorbim de bullying majoritatea dintre noi avem tendinta sa il catalogam ca fiind un fenomen ce se desfasoara exclusiv in scoli, in salile de clasa si afecteaza emotional copiii, insa acesta a devenit o reala problema si pentru multi adulti ce se afla prinsi in capcana fenomenului la locul de munca, fiind o sursa inepuizabila de stres si dificultati emotionale.

Daca va simtiti in mod regulat intimidati, va este teama adesea sa lucrati langa colegul sau seful dumneavoastra, daca sunteti insultati sau se tipa adesea la dumneavoastra, sunteti criticati, daca colegul vorbeste peste dumneavoastra in cadrul intalnirilor sau isi ia credit pentru munca depusa de dumneavoastra, sunt sanse sa fiti victima unui episod de bullying la locul de munca.

Potrivit cercetatorilor Einarsen, Hoel, Zapf si Cooper (2003), bullying-ul la locul de munca reprezinta hartuirea, ofensarea, excluderea sociala sau afectarea intr-un mod negativ a sarcinilor unei persoane la locul de munca. Pentru ca o situatie sau interactiune sa fie catalogata drept episod de bullying, aceasta trebuie sa aiba loc in mod repetat si regulat (de exemplu, saptamanal) si pe o perioada de timp (aproximativ sase luni). Bullying-ul este un proces escaladat, iar victima ajunge pe parcurs intr-o pozitie de inferioritate si devine target-ul unor acte sociale negative sistematice.

Un episod de bullying poate aparea in majoritatea cazurilor fara a exista o problema reala la mijloc sau vreun conflict concret, colegul dumneavoastra va poate tinti din senin si poate demara strategii prin care va va aduce in atentie greselile in mod constant, spune minciuni colegilor despre dumneavoastra sau va saboteaza munca.

In Europa studiile au aratat ca prevalenta bullying-ului la locul de munca este de aproximativ 4%-10%.

Ce NU este bullying-ul la locul de munca?

  1. Ciocnire a personalitatilor. Daca sunteti in mod sistematic exclusi, intimidati, minimalizati, nu inseamna ca “va ciocniti cu personalitatea cuiva”, acesta este bullying.
  2. NU este construirea caracterului.Remarcile negative si actiunile negative fata de dumneavoastra nu ajuta la construirea caracterului si nu va fac sa fiti mai puternici, ci pot avea efecte asupra sanatatii dumneavoastra emotionale.
  3. Stil de leadership. Managerii dominanti, agresivi pot plasa actiunile lor pe baza faptului ca acesta este modul lor de a gestiona situatiile, insa daca dumneavoastra va simtiti amenintati, acesta este bullying.
  4. NU este provocat de victima. Bullying-ul nu este vina victimei, el este adesea sustinut de insecuritatile agresorului si de motivatia acestuia de a avansa in cariera.

efecte bullying

Efectele bullying-ului

Desi victimele expuse la bullying sunt cele mai afectate, totusi, repercursiunile pot fi resimtite si de catre colegii acesteia si de catre clienti, ei devenind participanti pasivi sau activi la episod, avand intr-un final toata organizatia de suferit.

Bullying-ul poate afecta perceptia de sine a victimelor, poate duce la anxietate, atacuri de panica si stres in raport cu munca, insomnie, depresie si izolare, probleme de concentrare si o calitate generala scazuta a vietii de familie.

In ceea ce priveste organizatia, aceasta s-ar putea confrunta cu scaderea productivitatii angajatilor, sca...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *