12 mart. 2020

Beneficiile unui detox digital

Ce inseamna sa facem detox digital?

Un detox digital inseamna sa incetam a mai utiliza tehnologia o perioada de timp. Cand spun tehnologie, ma refer la orice device care ne acapareaza acum activitatile de zi cu zi: smartphone-ul, televizorul, laptop-ul, tableta, site-urile social media.

Detoxul digital este vazut, de multe ori, ca o metoda de a ne focaliza pe interactiunile sociale de zi cu zi, fara a avea distrageri in jurul nostru. Daca lasam la o parte, cel putin o perioada de timp, aceste distrageri, vom vedea imbunatatiri in ceea ce priveste stresul care survine in urma conectarii constante cu mediul online.

Inainte sa te decizi daca doresti sa faci un detox digital, hai sa vedem care sunt beneficiile lui si ce metode ai putea pune in aplicare pentru a-ti reusi ”detoxifierea”.

Motive pentru a face un detox digital

Pentru multe persoane, conectarea cu lumea online face parte din viata de zi cu zi. Conform unui studiu realizat de compania Nielsen, media timpului petrecut online de catre un adult in SUA este de 11 ore in fiecare zi, aici fiind incluse interactiunea pe social media, cititul, urmaritul unor video-uri sau ascultarea unor podcast-uri.

Sunt multe motive pentru care este benefic sa faci un detox digital si sa iti lasi o perioada de timp telefonul la o parte. Poate ai vrea sa petreci mai mult timp cu tine insuti, fara a fi intrerupt de tehnologie. Totodata, poate simti ca folosesti mult prea mult retelele de socializare si ti-ai dori sa elimini din stresul acumulat pe acestea.

In anumite situatii, poate chiar simti ca ai devenit dependent de telefonul mobil. In timp ce adictia de mediul online nu a fost recunoscuta oficial in manualele de specialitate, multi experti considera ca utilizarea excesiva a tehnologiei reprezinta o adictie comportamentala reala, care poate duce la probleme psihologice, sociale si fizice, destul de profunde.

Intr-o statistica realizata de organizatia americana ”Common Sense Media”, 50% dintre adolescenti au raportat ca se simt dependenti de telefoanele lor mobile, iar 78% au raportat ca isi verifica telefonul mobil constant, in fiecare ora.

Ce spun studiile?

Tehnologia poate fi o sursa de stres.

Intr-un studiu anual realizat de Asociatia Psihologica Americana in ceea ce priveste stresul, 18% dintre adulti au raportat ca tehnologia este un factor de stres in viata lor. Pentru cei mai multi dintre participanti, stresul survenea din nevoia constanta de a verifica email-uri, mesaje si social media, dar si din nevoia de a fi mereu conectati cu lumea online.

Un alt studiu din Suedia a relatat faptul ca utilizarea excesiva a tehnologiei a cauzat tinerilor adulti probleme cu somnul, simptome depresive si un nivel crescut al stresului.

Device-urile digitale pot sa distruga calitatea somnului

Un studiu a aratat ca utilizarea telefonului mobil inainte de somn poate cauza un somn extrem de neplacut, dar poate reduce si timpul alocat somnului. Totodata, studiul a descoperit ca utilizarea device-urilor electronice inainte de culcare poate sa creasca riscul pentru anxietate, insomnie si schimbari ale dispozitiei.

Utilizarea excesiva a device-urilor si a mediului online poate sa duca la probleme emotionale

Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au publicat recent un articol care a demonstrat legatura dintre utilizarea excesiva a site-urilor de socializare, precum Facebook, Instagram si Snapchat si bunastarea psihologica a utilizatorilor. Conform studiului, cei care utilizau excesiv site-urile social media, aveau un nivel mai scazut de well-being. Acesta a fost si primul studiu experimental in acest domeniu, adica cu o validitate si calitate stiintifica ridicata.

Comparatiile pe social media te pot face sa nu fi multumit niciodata

Daca petreci mult timp pe site-urile social media, probabil ai fost pus in situatia de a te compara cu ceilalti de multe ori. Poate te-ai surprins de multe ori gandindu-te ca viata celorlalti este mult mai buna ca a ta si ceea ce fac ceilalti este mult mai interesant.

Ei bine, ar trebui sa tii minte fa...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *