15 iul. 2016

Beneficiile Surprinzatoare ale Sarcasmului

„Sarcasmul este cea mai slaba forma de intelepciune, dar cea mai inalta forma de inteligenta”, spunea Oscar Wilde.

Dar nu toata lumea impartaseste aceasta perceptie. Expertii in comunicare si consilierii de cuplu, deopotriva, ne sfatuiesc sa stam departe de aceasta forma particulara de exprimare. Motivul este simplu: sarcasmul e un mod de a intepa prin cuvinte, de a exprima dispret, lucru care poate rani si care duce la distrugerea relatiilor. Prin natura lui, sarcasmul starneste conflicte.

De asemenea, sarcasmul include construirea sau expunerea la contradictii intre ceea ce se doreste a spune, si ceea se poate intelege. Este cea mai comuna forma de ironie verbala – care permite oamenilor sa spuna lucruri care nu se cuvine sa fie spuse. De multe ori, suntem sarcastici pentru a masca dezacordul si pentru a raspunde intr-un mod ironic atunci cand ceva nu ne convine.

Studiile arata, insa, ca moneda sarcasmului are doua fete, una rea si una buna. Aia buna, din punct de vedere psihologic, presupune o creativitatenemarginita. A fi sarcastic, a da replici ironice, dar si a sti sa primesti, a le intelege subtilitatea, declanseaza butonul creativitatii, insa, desigur, trebuie pastrate anumite limite si trebuie luate in considerare sentimentele celuilalt.

Intr-un studiu realizat in 2015, au luat parte 56 de participanti care au avut de ales un scenariu sarcastic, sincer sau neutru, si apoi sa inceapa o conversatie in acel ton cu un alt participant, care nu avea idee care era scenariul.

Imediat ce participantii s-au angajat in dialog, au primit niste task-uri care le-a testat creativitatea. Pentru inceput, trebuia sa se gandeasca la un cuvant care sa se lege cu un set de alte trei cuvinte date (de exemplu: „maniere”, „rot...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *