19 dec. 2019

Care sunt beneficiile psihologice ale vacantelor?

Perioada sarbatorilor de iarna se apropie cu pasi repezi. Incepem sa fim prinsi cu totii in atmosfera de iarna, de sarbatoare, de vacanta.

In aceasta perioada, multi dintre noi ne-am planificat vizite la familie, la parinti, la bunici sau o plecare relaxanta in orasul preferat.

Daca insa nu ti-ai planificat vacanta de iarna, eu zic ca este timpul sa o faci! De ce?

Specialistii spun ca vacantele regulate au beneficii extraordinare asupra sanatatii mintale si fizice a indivizilor.

Cea mai puternica dovada vine din partea unei recenzii sistematice din 2009 care a studiat beneficiile vacantelor asupra sanatatii mintale. Studiul a descoperit ca vacantele au efecte pozitive asupra sanatatii si a bunastarii psihologice, efecte care pot dura cateva saptamani bune de la intoarcerea din vacanta.

Un alt studiu realizat in 2010 a analizat 200 de oameni care si-au luat o vacanta de iarna de mers la ski. Cercetatorii au masurat atat inainte, cat si in timpul si dupa vacanta cativa indicatori: dispozitia, tensiunea, nivelul de energie, oboseala si satisfactia. Conform rezultatelor, nivelul indicatorilor masurati a fost mult mai crescut in timpul vacantelor decat inainte, acesta incepand sa scada treptat odata cu intoarcerea acasa.

Un alt studiu realizat in 2016, a analizat nivelul fericirii si ce efecte are vacanta asupra fericirii. Studiul a avut rezultate similare: in timpul vacantei, oamenii erau mult mai fericiti decat inainte de vacanta, iar efectul acesta s-a pastrat cateva saptamani –aproximativ 8- de la intoarcere.

Totodata, cercetatorii au descoperit ca si ceea ce faci in vacanta are o legatura cu sanatatea mintala. Un studiu a analizat 800 de persoane pentru a determina daca vacanta are rol de eliminare a stresului sau de imbunatatire a satisfactiei cu viata. Studiul a identificat cateva atribute ale vacantei care pot sa duca la eliminarea stresului: detasarea psihologica de locul d emunca, controlul asupra planurilor de vacanta si imbunatatirea unei noi abilitati par a fi factori care ajuta la eliminarea stresului. Totodata, studiul a descoperit ca vacantele mai lungi ofera si oportunitati mai mari de atingere a acestor obiective si aduce si beneficii mai mari.

Asadar, iata care sunt beneficiile cele mai importante ale vacantelor asupra sanatatii mintale:

Imbunatatirea starii de satisfactie in viata

Vacantele pot sa aiba foarte multe beneficii asupra sanatatii fizice si mintale. Vacantele regulate au fost asociate cu cresterea sanatatii generale si a gradului de satisfactie in viata. Vacantele pot sa promoveze o imbunatatire a bunastarii psihologice, pot sa imbunatateasca echilibrul viata personala-viata profesionala, scad nivelul de presiunea a timpului resimtit la job si ofera o mai buna perspectiva asupra vietii. Totodata, vacantele pot sa ofere o imbunatatire a fericirii generale, avand in vedere ca experientele trecute pot sa afecteze intr-un mod pozitiv starea de spirit curenta.

Imbunatatirea sanatatii fizice

Un studiu a aratat ca vacantele pot chiar sa reduca riscul de boli cardiace. Acest studiu a analizat participantii pe o perioada de 9 ani si a gasit o corelatie pozitiva intre vacantele frecvente si regulate si o sanitate mai buna. Totodata, studiul a descoperit ca barbatii care nu isi luasera vacante de cativa ani erau cu 30% mai predispusi la boli cardiace. Inca ai nevoie de un motiv sa iti iei iarna aceasta o vacanta? Studiul a descoperit ca persoanele care nu si-au luat nicio vacanta timp de un an de zile erau la risc de a dezvolta boli cardiovasculare.

Imbunatatirea sanatatii mintale

Vacantele pot sa iti imbunatateasca consistent sanatatea mintala prin reducerea simtomelor de depresie si anxietate. Vacantele pot sa imbunatateasca dispozitia si starea de spirit, sa reduca stresul prin faptul ca oamenii ies din mediile asociate cu stresul si anxietatea. Un studiu canadian realizat pe 800 de avocati a descop...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *