09 iul. 2019

Autocontrolul mult mai important decat IQ-ul. Iata de ce si cum il poti imbunatati!

De ce este important autocontrolul?

O mare parte din viata de adult implica autocontrol. Probabil si tu te-ai gandit de multe ori in timp ce erai la birou sa lasi totul la o parte si sa tragi un pui de somn cu capul pe birou, dar ti-ai dat seama ca daca faci acest lucru nu vei fi capabil sa duci la bun sfarsit toata treaba din acea zi si te-ai controlat. Poate ai tinut si tu o dieta, deoarece voiai sa mai slabesti cateva kilograme, dar intr-o seara ai simtit nevoia foarte mare sa mananci ceva dulce, insa te-ai abtinut, caci obiectivul tau principal era mult mai important pe termen lung. Stiu ca si tu ti-ai dorit de multe ori sa iti petreci dupa-amiaza navigand pe Instagram si urmarind seriale pe Netflix, dar nu ai facut acest lucru, caci incerci sa iti reduci timpul petrecut in fata ecranului. Stiu, cu totii am trecut prin asta. Dar sunt si momente cand disciplina esueaza si ne trezim savurand tentatia pe care incercam din greu sa o controlam. Si acest lucru este ok. In cele mai multe situatii nu este nimic gresit sa mai avem putina impulsivitate si indulgenta de sine, atat timp ca nu ne afecteaza dramatic pe termen lung. Insa, atunci cand ne stabilim niste obiective foarte importante, este posibil ca mentinerea si utilizarea autocontrolului sa fie extrem de necesara.

Atunci cand dispunem de autocontrol, de fapt, ne adaptam si alteram raspunsurile cu scopul de a evita comportamentele nedorite, pentru a creste frecventa celor dezirabile si pentru a ne atinge obiective pe termen lung.

Cercetarile au aratat ca a avea capacitate de gestionare si controlare a emotiilor este important pentru starea de bine psihologica a fiecarei persoane. Obiectivele comune precum pierderea in greutate, stabilirea unei rutine de exercitii fizice regulate, adoptarea unei alimentatii sanatoase, evitarea procrastinarii, renuntarea la obiceiuri nesanatoase sau economiile financiare sunt cateva din ambitiile fiecarei persoane ce necesita autocontrol.

In general, autocontrolul este utilizat de oameni sub diverse terminologii: disciplina, determinare, vointa, curaj etc.

Psihologii definesc si ei controlul sub diferite forme:

  • Abilitatea de a controla propriul comportament pentru a evita tentatiile si a atinge obiectivele
  • Abilitatea de a intarzia gratificarea (recompensa imediata) si a rezista comportamentelor nedorite sau impulsurilor
  • O resursa limitata ce poate fi epuizata

Cat de important este autocontrolul in activitatile zilnice?

 Un studiu realizat in anul 2011 a identificat ca 27% din participanti au raportat ca factorul principal ce ii impiedica in atingerea obiectivelor este vointa.

Oricare ar fi obiectivul stabilit, fie ca este acela de a da jos cateva kilograme, de a te lasa de fumat sau de a termina o facultate, el este atins prin controlul comportamentelor. Majoritatea persoanelor incluse in studiu au fost de parere ca autocontrolul poate fi atat invatat, cat si dezvoltat in timp.

De asemenea, specialistii au descoperit ca persoanele ce dispun de autocontrol ridicat tind sa fie mai fericite si mai sanatoase.

Intr-un alt experiment, studentii ce aveau un grad ridicat de autocontrol aveau note mult mai bune, scoruri mult mai ridicate la teste si erau admisi la programe academice mult mai competitive. Tot in acest experiment a fo...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *