30 iun. 2019

Sfaturi utile pentru adultii care sufera de ADD sau ADHD

Locul de munca poate cauza multe frustrari pentru adultii care sufera de ADD sau ADHD. Gasirea metodelor eficiente poate face o mare diferenta in ceea ce priveste succesul in cariera, dar si fericirea ta in general.

Care sunt principalele dificultati pentru oamenii cu ADD sau ADHD?

De ce activitatile de la locul de munca par atat de dificile pentru cei care sufera de ADD sau ADHD?

Aici sunt cateva dintre lucrurile cele mai dificile care te pot opri din atingerea succesului: concentrarea asupra activitatii, inlaturarea lucrurilor care te distrag, dezorganizarea, inceperea a mai multor activitati si neterminarea niciuneia, esecul de a termina ceva la timp, mentinerea atentiei in timpul sedintelor lungi, uitarea detaliilor importante din convorbiri, plictiseala, comunicarea cu altii intr-o modalitate eficienta, sentimentul de subapreciere.

Cum sa ramai concentrat si sa cresti productivitatea daca suferi de ADD sau ADHD?

Incearca aceste ponturi!

Evita sarcinile multiple pentru a putea ramane concentrat mai mult timp

Daca intentionezi sa finalizezi o activitate in ziua respectiva, stai concentrat doar pe acea activitate pana o duci la bun sfarsit. S-a descoperit ca multitasking-ul devine o problema pentru adultii care sufera de ADD sau ADHD. In loc sa fii concentrat pe o sarcina, devii distras de o multitudine de sarcini si nu reusesti sa termini nici macar una, iar productivitatea scade.

Cand mintea cuiva incepe sa fie distrasa, nu numai ca nu termina nicio sarcina, dar multi indivizi se trezesc ca lucreaza pana tarziu sau isi iau de lucru pentru acasa, chiar si in weekend-uri pentru a mai finaliza din sarcini. De multe ori, acest lucru duce la aparitia stresului si duce la pierderea timpului liber, esential relaxarii. In acelasi timp, are un impact asupra vietii private si dezechilibreaza balanta dintre munca si viata personala.

Imparte ziua in intervale mici de timp pentru a lucra

Poti crea o varietate de strategii de genul pentru birou:

Programeaza o zi intreaga in 4 intervale - 2 intervale a cate 45 de minute, apoi a câte 30 de minute. Dupa, concentreaza-te doar pe un singur proiect timp de 45 de minute, apoi pe un alt proiect timp de 45 de minute, iar dupa toate acestea, ia-ti o bine meritata pauza de 30 de minute. In acest mod ai o varietate de oportunitati pentru a termina sarcinile.

Elon Musk isi imparte ziua in intervale a cate 5 minute pentru fiecare proiect, in acest fel nu pierde nici macar o secunda din acea zi.

Imparte-ti munca in parti mici mai agreabile

Cand imparti sarcinile in parti mai mici o sa te simti mult mai relaxat, deoarece vei putea sa termini parti importante din acea sarcina fara prea mare efort mintal. Cand munca pare nemasurabil de multa, procrastinarea poate aparea foarte repede si este greu sa te reapuci de ceva. Odata ce te apuci de muncit nu te opresti pana cand nu incepe pauza.

Foloseste un cronometru

Exista mai multe modalitatati de a folosi un cronometru. Pentru unii oameni, setarea unui cronomentru pentru 45 de minute de munca urmate de 15 minute de pauza poate face ca totul sa devina mult mai usor si sa treaca peste ziua respectiva fara nici o problema.

Trucul este sa ne asiguram ca timpul alocat muncii este semificativ pentru a reusi sa terminam o portiune din sarcina si timpul de pauza este destul de lung incat sa ne simtim relaxati, dar sa nu fie nici prea lung pentru a evita sa fim distrasi de alta activitate.

Foloseste memento-uri vizuale

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *