26 mart. 2018

Tradarea in cuplu: 13 lucruri pe care ar trebui sa le cunoasteti

Tradarea in cuplu este un teritoriu confuz. Conteaza o noapte pierduta la o petrecere a burlacilor? Dar o complicatie sentimentala cu un prieten apropiat care nu implica nimic fizic? Si cum va puteti repara relatia dupa o aventura extraconjugala?

Psihologii si expertii in relatii au petrecut ani de zile studiind stiinta infidelitatii, dezvaluind lucruri surprinzatoare despre ceea ce diferite cupluri considera ca inseamna tradarea, modul in care reactioneaza la aceasta si cum se reface relatia dupa o aventura.

Iata cateva dintre aceste cercetari cu cele mai impresionante rezultate. Descoperiti cum le puteti aplica relatiei voastre.

1.Daca sunteti dependenti financiar de partener, probabilitatea ca sa-l tradati este mai mare

Un studiu din 2015 asupra a 2800 de persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 32 de ani, publicat in revista American Sociological Review, sugereaza ca o persoana care este in totalitate dependenta financiar de partener, ii va fi cel mai probabil necredincioasa acestuia.

Acest lucru este valabil mai ales in cazul barbatilor care se bazeaza financiar pe o femeie. Tradarea apare la 15% dintre barbatii dependenti, in comparație cu procentul de 5% al femeilor dependente care isi tradeaza partenerul.

Iata o parte foarte interesanta a acestei cercetari: barbatii care castiga mai multi bani decat partenera lor – care aduc cca. 70% din venitul gospodariei – tradeaza mai putin, insa dupa ce depasesc acest prag sansele sa aiba o aventura cresc din nou.

Femeile, de asemenea, tradeaza mai putin daca aduc in gospodarie mai multi bani, insa sansele de a-si trada partenerul nu depind de niciun prag.

2.Barbatii si femeile reactioneaza diferit la flirturi in afara relatiei lor

Un studiu din 2008, publicat in revista Interpersonal Relations and Processes Group, a constatat ca dupa ce flirtrau cu o persoana atractiva de sex opus barbatii erau mai putin toleranti fata de greselile partenerei. Femeile, pe de alta parte, erau mai tolerante cu partenerul.

De asemenea, studiul a constatat ca barbatii ar putea fi invatati sa scrie o strategie pentru a-si proteja relatia de alternativele tentante. De fapt, dupa ce si-au dezvoltat strategia, acestia, la fel ca si femeile, aveau mai multe sanse de a-si proteja relatia.

3.Ne simtim diferit in functie de sexul persoanei cu care partenerul nostru ne inseala

In cadrul unui studiu din 2015, publicat in revista Personal Relationships, barbatii si femeile au citit diverse scenarii ipotetice in care partenerul lor a avut o relatie extraconjugala cu cineva de sex diferit sau de acelasi sex.

Atunci cand cercetatorii i-au intrebat pe participanti cum s-ar simti, barbatii au fost mai suparati si mai inclinati sa puna capat unei relatii daca partenera i-a inselat cu cineva de sex diferit. Dar au fost mai excitati daca partenera i-a inselat cu cineva de acelasi sex.

Pe de alta parte, femeile au spus ca au avut sentimente negative daca partenerul le-a tradat cu cineva de sex diferit. Dar au fost mai inclinate sa puna capat relatiei daca acesta a avut o aventura cu cineva de acelasi sex.

4.Credem ca toata lumea inseala – cu exceptia partenerului nostru

Relatiile sunt menite sa se dezintegreze – dar nu si a voastra, bineinteles!

Intr-un studiu din 2015 publicat in revista Journal of Social and Personal Relationships, participantii au estimat ca persoanele obisnuite de sex opus au o probabilitate de 42% sa-si insele partenerul.

Dar cand a venit vorba de propriul partener, acestia au estimat ca exista o sansa de doar 5% ca partenerul sa-i fi inselat deja si o sansa de 8% ca acesta sa-i tradeze in viitor.

5.Barbatii sufera mai mai mult datorita infidelitatii sexuale, pe cand femeile datorita infidelitatii emotionale

Un studiu din 2013, publicat in revista Evolutionary Psychology, a constatat ca majoritatea barbatilor heterosexuali ar fi mai suparati daca partenera lor ar avea o relatie sexuala cu altcineva, chiar daca nu s-ar indragosti de acea persoana.

In schimb, cele mai multe femei ar fi mai suparate daca partenerul lor s-ar indragosti de altcineva, chiar daca nu a facut sex cu acea persoana.

6.Tradarea apare mai des in cazul barbatilor atunci cand se apropie ziua lor de nastere considerata a fi importanta

In 2014, cercetatorii au analizat activitatea pe site-ul Ashley Madison, un site de dating pentru persoanele care au deja o relatie. Au ajuns la o concluzie fascinanta, care a fost publicata in Proceedings of the National Academy of Sciences. Barbatii studiati aveau mai des aventuri extraconjugale atunci cand varsta lor se termina cu cifra noua.

Cu alte cuvinte, chiar inainte de a ajunge la pragul de 40 sau de 50 de ani, acestia incearca mai mult sa-si gaseasca sensul in viata, avand o relatie cu cineva care nu este partenera lor.

Cercetatorii au observat un efect similar, dar mai mic, in randul femeilor, potrivit The Wall Street Journal.

7.Mostenirea genetica poate influenta probabilitatea de a trada

Un numar tot mai mare de cercetari sugereaza ca anumiti oameni sunt mai predispusi sa fie necredinciosi, in functie de biologia lor.

De exemplu, un studiu realizat de Universitatea din Queensland, publicat in revista Evolution and Human Behavior, a constatat ca tradarea in cuplu a fost mai frecventa in randul persoanelor care aveau anumite tipare de gene ale receptorilor de oxitocina si vasopresina.

Vasopresina este un hormon legat de comportamentele sociale, inclusiv increderea, empatia si atractia sexuala. Potrivit rezultatelor acestui studiu, 40% din cazuri de infidelitate la femei si 62% la barbati au avut de-a face cu genetica.

tradarea in relatia de cuplu

8.Va puteti repara relatia dupa o aventura extraconjugala

Cercetarile au aratat ca este posibil sa va salvati relatia dupa ce un partener a fost necredincios. Dar exista anumite reguli care trebuie urmate dupa ce tradarea a fost descoperita:

  • Este nevoie ca cel care a tradat sa simta remuscare si sa-si doreasca sa-si schimbe viata
  • Victima trebuie sa se asigure ca persoana care a inselat a incetat complet relatia extraconjugala
  • Este mai bine ca victima sa nu puna intrebari delicate despre ce a fost intre partenerul ei si cealalta persoana

9.Femeile tradeaza acum la fel de mult ca si barbatii

New York Magazine a raportat recent ca, in timp ce infidelitatea a fost mai demult un domeniu al barbatilor, astazi exista o egalitate intre barbati si femei.

De exemplu, New York Magazine citeaza un studiu din 2011, publicat in revista Archives of Sexual Behavior, care a constatat ca aproximativ 23% dintre barbatii si 19% dintre femeile aflate in relatii heterosexuale si-au inselat partenerul de viata.

10.Persoanele mai in varsta tradeaza mai des decat cele tinere

O analiza a Institutului pentru Studii Familiale a constatat ca persoanele cu varsta de 55 de ani si mai in varsta au acum mai mule aventuri extraconjugale decat persoanele sub 55 de ani.

Este opusul a ceea ce s-a intamplat atat de recent in anul 2000, cand persoanele mai in varsta au raportat ca si-au inselat mai putin partenerul.

Exista o serie de motive potentiale pentru aceasta tendinta ascendenta. Unul dintre ele ar fi ca oamenii de 50 si 60 de ani au inaintat in varsta in timpul revolutiei sexuale. De asemenea, persoanele mai in varsta au devenit mai putin dezaprobatoare in ceea ce priveste sexul in afara casatoriei.

11.Aventurile emotionale devin din ce in ce mai comune

Tradarea emotionala devine mult mai frecventa decat infidelitatea fizica.

O cercetare a asociatiei American Association of Marriage and Family Therapy a constatat ca aproximativ 45% dintre barbati si 35% dintre femei au recunoscut ca au o aventura emotionala. Este mult mai mult decat procentul de 20%, care au admis ca au avut o aventura fizica.

O aventura emotionala este greu de definit, dar daca banuiti ca partenerul ar putea avea una, exista anumite semnale de alarma pe care sa le urmariti. De exemplu, atunci cand va certati, solutia de rezerva a partenerului se refera la terminarea relatiei voastre. Sau, cand va intrebati partenerul despre prietenia lui cu o alta persoana, acesta devine defensiv sau evaziv.

12.Moralitatea este principalul factor care-i opreste pe oamenii casatoriti sa-si tradeze partenerul

In cadrul unui studiu din 2017 publicat in Journal of Sex Research, cercetatorii le-au cerut participantilor sa indice cele mai importante motive pentru care o persoana nu ar fi necredincioasa partenerului lor.

Au fost chestionate aproximativ 400 de persoane care traiesc in Israel, cu varste cuprinse intre 24 si 60 de ani. Toti au fost casatoriti timp de cel putin un an si aveau cel putin un copil.

Primele patru motive au fost moralitatea, efectul asupra copiilor, teama de a ramane singuri si efectul asupra altor persoane (in special asupra partenerului sexual extraconjugal).

Interesant este faptul ca participantii religiosi au raportat mai mult moralitatea si preocuparea fata de alte persoane, pe cand participantii seculari au raportat mai mult teama de a nu ramane singuri.

13.Probabilitatea sa va tradati partenerul este mai mare daca ati mai facut-o in trecut

Vechea zicală “o data ce ai mai inselat, vei insela in continuare” ar putea fi bazata pe adevar.

Un studiu din 2017 publicat in revista Archives of Sexual Behavior a urmarit aproape 500 de adulti care au avut doua relatii romantice. Cercetatorii le-au cerut participantilor sa-si raporteze propria infidelitate si daca stiau sau suspectau tradarea partenerului lor.

Dupa cum s-a dovedit, participantii care au declarat ca au fost necredinciosi in prima relatie aveau de trei ori mai multe sanse sa spuna ca erau necredinciosi si in a doua relatie, comparativ cu cei care nu au raportat infidelitatea.

Interesant este faptul ca persoanele care au raportat faptul ca primul lor partener le-a inselat au avut de doua ori mai multe sanse sa spuna ca si cel de-al doilea partener le-a inselat.


sursa: thriveglobal.com

foto: freepik.com

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *