26 mart. 2018

Tradarea in cuplu: 13 lucruri pe care ar trebui sa le cunoasteti

Tradarea in cuplu este un teritoriu confuz. Conteaza o noapte pierduta la o petrecere a burlacilor? Dar o complicatie sentimentala cu un prieten apropiat care nu implica nimic fizic? Si cum va puteti repara relatia dupa o aventura extraconjugala?

Psihologii si expertii in relatii au petrecut ani de zile studiind stiinta infidelitatii, dezvaluind lucruri surprinzatoare despre ceea ce diferite cupluri considera ca inseamna tradarea, modul in care reactioneaza la aceasta si cum se reface relatia dupa o aventura.

Nadia Gorduza, Medic Psihoterapeut, Certified Gottman Couple Terapist & Trainer

Iata cateva dintre aceste cercetari cu cele mai impresionante rezultate. Descoperiti cum le puteti aplica relatiei voastre.

1.Daca sunteti dependenti financiar de partener, probabilitatea ca sa-l tradati este mai mare

Un studiu din 2015 asupra a 2800 de persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 32 de ani, publicat in revista American Sociological Review, sugereaza ca o persoana care este in totalitate dependenta financiar de partener, ii va fi cel mai probabil necredincioasa acestuia.

Acest lucru este valabil mai ales in cazul barbatilor care se bazeaza financiar pe o femeie. Tradarea apare la 15% dintre barbatii dependenti, in comparație cu procentul de 5% al femeilor dependente care isi tradeaza partenerul.

Iata o parte foarte interesanta a acestei cercetari: barbatii care castiga mai multi bani decat partenera lor – care aduc cca. 70% din venitul gospodariei - tradeaza mai putin, insa dupa ce depasesc acest prag sansele sa aiba o aventura cresc din nou.

Femeile, de asemenea, tradeaza mai putin daca aduc in gospodarie mai multi bani, insa sansele de a-si trada partenerul nu depind de niciun prag.

2.Barbatii si femeile reactioneaza diferit la flirturi in afara relatiei lor

Un studiu din 2008, publicat in revista Interpersonal Relations and Processes Group, a constatat ca dupa ce flirtrau cu o persoana atractiva de sex opus barbatii erau mai putin toleranti fata de greselile partenerei. Femeile, pe de alta parte, erau mai tolerante cu partenerul.

De asemenea, studiul a constatat ca barbatii ar putea fi invatati sa scrie o strategie pentru a-si proteja relatia de alternativele tentante. De fapt, dupa ce si-au dezvoltat strategia, acestia, la fel ca si femeile, aveau mai multe sanse de a-si proteja relatia.

3.Ne simtim diferit in functie de sexul persoanei cu care partenerul nostru ne inseala

In cadrul unui studiu din 2015, publicat in revista Personal Relationships, barbatii si femeile au citit diverse scenarii ipotetice in care partenerul lor a avut o relatie extraconjugala cu cineva de sex diferit sau de acelasi sex.

Atunci cand cercetatorii i-au intrebat pe participanti cum s-ar simti, barbatii au fost mai suparati si mai inclinati sa puna capat unei relatii daca partenera i-a inselat cu cineva de sex diferit. Dar au fost mai excitati daca partenera i-a inselat cu cineva de acelasi sex.

Pe de alta parte, femeile au spus ca au avut sentimente negative daca partenerul le-a tradat cu cineva de sex diferit. Dar au fost mai inclinate sa puna capat relatiei daca acesta a avut o aventura cu cineva de acelasi sex.

4.Credem ca toata lumea inseala - cu exceptia partenerului nostru

Relatiile sunt menite sa se dezintegreze - dar nu si a voastra, bineinteles!

Intr-un studiu din 2015 publicat in revista Journal of Social and Personal Relationships, participantii au estimat ca persoanele obisnuite de sex opus au o probabilitate de 42% sa-si insele partenerul.

Dar cand a venit vorba de propriul partener, acestia au estimat ca exista o sansa de doar 5% ca partenerul sa-i fi inselat deja si o sansa de 8% ca acesta sa-i tradeze in viitor.

5.Barbatii sufera mai mai mult datorita infidelitatii sexuale, pe cand femeile datorita infidelitatii emotionale

Un studiu din 2013, publicat in revista Evolutionary Psychology, a constatat ca majoritatea barbatilor heterosexuali ar fi mai suparati daca partenera lor ar avea o relatie sexuala cu altcineva, chiar daca nu s-ar indragosti de acea persoana.

In schimb, cele mai multe femei ar fi mai suparate daca partenerul lor s-ar indragosti de altcineva, chiar daca nu a facut sex cu acea persoana.

6.Tradarea apare mai des in cazul barbatilor atunci cand se apropie ziua lor de nastere considerata a fi importanta

In 2014, cercetatorii au analizat activitatea pe site-ul Ashley Madison, un site de dating pentru persoanele care au deja o relatie. Au ajuns la o concluzie fascinanta, care a fost publicata in Proceedings of the National Academy of Sciences. Barbatii studiati aveau mai des aventuri extraconjugale atunci cand varsta lor se termina cu cifra noua.

Cu alte cuvinte, chiar inainte de a ajunge la pragul de 40 sau de 50 de ani, acestia incearca mai mult sa-si gaseasca sensul in viata, avand o relatie cu cineva care nu este partenera lor.

Cercetatorii au observat un efect similar, dar mai mic, in randul femeilor, potrivit The Wall Street Journal.

7.Mostenirea genetica poate influenta probabilitatea de a trada

Un numar tot mai mare de cercetari sugereaza ca anumiti oameni sunt mai predispusi sa fie necredinciosi, in functie de biologia lor.

De exemplu, un studiu realizat de Universitatea din Queensland, publicat in revista Evolution and Human Behavio...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *