08 iul. 2019

De ce sa pui telefonul la o parte atunci cand esti alaturi de partener?

Te simti neglijat atunci cand partenerul este tot timpul cu telefonul in mana? Se intampla ca timpul pe care il petreceti impreuna sa fie intrerupt de e-mailuri, jocuri pe telefon sau mesaje?

Acum ceva timp am realizat un lucru pe care mi-am propus sa il schimb din rutina mea. Eram mult prea conectata de telefonul meu mobil. Oriunde si oricand, chiar si atunci cand aveam discutii sau petreceam timp cu partenerul meu. Insa, mi-am dat seama ca eram prea distrasa, prea stresata si mult prea deconectata de la momentul petrecut cu acesta. Pe de alta parte, prin aceeasi situatie trecea chiar si partenerul meu.

Oricat de mult ne-am propus sa petrecem timp de calitate impreuna si sa ne conectam emotional, de fiecare data simteam ca ceva nu functioneaza, ca ceva nu facem bine si ca ceva trebuie schimbat.

Pana cand mi-am dat seama care era, de fapt, problema.

Intr-un studiu realizat in anul 2014, cercetatorul Shalini Misra a monitorizat conversatiile a 100 de cupluri aflate intr-o cafenea si a identificat ”Efectul Iphone”- doar prezenta unui smartphone, chiar daca nu este folosit, ramanand un obiect in background- poate degrada conversatiile intime intre parteneri, facandu-i pe acestia mult mai putin implicati in conversatie si mult mai putin predispusi in a-si exprima sentimentele, emotiile si sa se inteleaga reciproc.

John Gottman spunea ca momentele nestructurate pe care partenerii le petrec unul in preajma celuilalt ce ofera multe oportunitati de observatii, glume si ii invita pe parteneri la avea conversatii profunde sunt cele ce au cel mai mare potential in a construi conexiunea in relatia de cuplu si apropierea dintre parteneri. Orice interactiune spontana minora este o oportunitate ca partenerii sa isi reincarce rezervorul de emotii pozitive ce il vor utiliza atunci cand intampina dificultati.

Ei bine, exact aceste momente nestructurate si interactiuni spontane sunt distruse de smartphone. Ele nu prea mai exista, deoarece sunt acaparate de utilizarea telefonului mobil.

Care este importanta momentelor din cuplu minore, nestructurate, neplanificate si spontane, de care povesteste John Gottman?

Cu totii avem nevoie de aceste momente. Cele mai bune momente din relatia mea de cuplu au avut loc atunci cand nu au fost planificate, nu au fost structurate si pareau a fi lucruri mici, nesemnificative.

Mi-am dat seama ca nu mi-ar placea sa fiu prezenta, dar absenta. Relatia de cuplu nu va fi mai fericita daca, in loc sa ma bucur de moment, ma gandesc ce ar trebui sa postez pe Instagram sau ce mai este nou pe Facebook sau daca ma implic in conversatii stand cu telefonul in mana si scrolland pe Instagram in timp ce arunc o intrebare superficiala sau jucandu-ma un joc.

Imi intreb partenerul de viata cum i-a fost ziua pentru ca vreau sa postez pe Facebook? Nu. Pentru ca vreau sa ii aflu nevoile si grijile.

Vreau sa imi ascult partenerul, sa il fac sa se simta ascultat si inteles, vreau sa petrecem timp impreuna care are o semnificatie mai mare decat a naviga impreuna pe Facebook.

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *