05 apr. 2017

3 motive pentru care stresul iti ruineaza viata sexuala

Sunteti mereu stresati? V-ati gandit ca stresul va poate afecta viata sexuala?

Atunci cand stresul preia controlul, mintea nu se mai concentreaza la ce are de facut, dar, in schimb, incep sa apara intrebari ca:

Unde mi-a disparut dorinta sexuala? De ce nu reusesc sa am un orgasm? De ce imi pierd concentrarea? Ce se intampla de fapt cu viata sexuala?

Viata sexuala si stresul – despre miturile care nu ajuta la nimic

Oamenii stresati prefera sa nu vorbeasca despre ce ii streseaza, dar ajung sa creada tot felul de lucruri, cum ar fi:

1.Daca stresul iti afecteaza sentimentele pentru partener, poti la fel de bine sa divortezi

2.Odata disparuta dorinta sexuala, ea nu va mai reveni

3.Daca partenerul nu va doreste din cauza stresului, inseamna ca nu va mai iubeste.

Daca va predati acestor mituri false si renuntati sa cautati ajutor, cu siguranta veti ajunge la divort. De aceea, este important sa intelegeti cum functioneaza stresul si cum va afecteaza relatia si viata sexuala si sa il gestionati impreuna cu partenerul, ca o echipa.

3 motive pentru care stresul va afecteaza viata sexuala

2 sisteme nervoase

Oamenii au doua sisteme nervoase, unul care se ocupa de accelerare, iar celalalt de franare. Acceleratorul intra in joc atunci cand avem greutati si ne ofera o doza de energie ca sa luptam cu situatia sau sa o luam la fuga.

Fizic resimtim simptome ca batai rapide ale inimii, palme transpirate si un disconfort interior. Normal, dupa ce situatia dificila trece, ar trebui sa intre in actiune frana, ca sa ne putem relaxa.

Doar ca, expusi prea mult timp si in randuri repetate la stres, frana nu mai apuca sa lucreze si corpul nostru ramane intr-o stare de accelerare, care nu ne mai permite sa ne bucuram de afectiunea partenerului. Pur si simplu nu ne putem bucura de o partida grozava de sex daca in mintea noastra ne facem 1000 de griji.

Schimbari hormonale

Daca sunteti stresat de prea multa vreme, corpul va incepe sa produca mai mult cortizol – hormonul stresului, iar productia de hormoni sexuali va scadea. Astfel, devine logic de ce viata sexuala se complica atunci cand suntem stresati.

Absenta ia locul aproprierii

Nu doar hormonii va afecteaza sexualitatea, ci si factorii relationali, sociali si psihologici. Stresul va creste senzatia de iritare si chiar agresivitatea, facand imposibila o apropiere.

Nu veti putea fi interesat sa ascultati si pe altcineva in afara de voi insiva, iar daca cineva insista il veti percepe ca pe o sursa de iritare si veti incepe sa va izolati, sa deveniti absent. Cand simti toate astea, nu te vei mai gandi la dorinta sexuala si intimitate la fel ca inainte. Viata sexuala poate deveni un calvar.

Ce e de facut? 4 recomandari pentru o viata sexuala sanatoasa

Vorbiti despre stres cu partenerul vostru. Nu este nimic rusinos in asta si chiar va poate ajuta sa reduceti tensiunile.

Purtati-va ca o echipa. Veti invinge stresul mai usor si va veti simti mai apropiati, iar la sfarsit veti avea garantia ca ati trecut prin asta impreuna.

Intelegeti si acceptati ca dorinta sexuala poate fluctua. Libidoul poate fi scazut uneori, iar asta e ok.

Trebuie sa ii dati timp corpului sa-si revina si sa ajunga in starea de excitatie si va trebui sa va indreptati atentia spre pornirea sistemului de franare mentionat mai sus.

Concentrati-va pe frana. Cu cat reusiti sa faceti asta mai bine, cu atat luptati mai tare cu stresul. Imbratisarile si saruturile sau altfel de atingeri afectuoase pot ajuta, pentru ca forteaza corpul sa se relaxeze. Prelungiti-le pe toate cu cel putin 20 de secunde pentru a va scoate partenerul din starea de stres.


Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.

Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *