09 dec. 2019

8 modalitati eficiente prin care poti gestiona stresul infertilitatii

Atunci cand un cuplu incearca sa conceapa un copil, pot aparea extrem de multe provocari cu care se confrunta, provocari care pot sa dezechilibreze relatia de cuplu si ii pot face pe parteneri sa aiba conflicte constante.

Tensiunea care vine odata cu conceperea unui copil poate sa provina fie din cauze financiare, fie din neintelegeri cu privire la tratament, fie din cauza epuizarii psihice la care partenerii sunt supusi sau din cauza unor modalitati diferite de gestionare a situatiei.

Cu toate acestea, daca relatia de cuplu este una solida, partenerii pot apela la cateva strategii eficiente pentru a reusi sa ramana echilibrati si sa ramana concentrati pe gasirea solutiilor in aceasta perioada dificila.

In timp ce anumite studii au aratat ca atat femeile, cat si barbatii aflati in fata infertilitatii simt insatisfactie in relatia de cuplu, alte studii au aratat ca aceasta perioada dificila poate sa ii apropie mai mult pe cei doi parteneri.

Cercetarile arata ca lupta si nevoia de sprijin reciproc poate sa duca la o conexiune mult mai puternica cu partenerul.

Daca si tu te afli in acest moment dificil al vietii tale si nu reusesti sa il gestionezi eficient, iti voi da cateva strategii pe care le poti lua in considerare:

Iata 8 strategii pentru a gestiona stresul care apare odata cu infertilitatea

Comunicati

Vorbiti unul cu celalalt. Impartasiti-va fricile. Nu te ingrijora ca partenerul va pleca si te va parasi, ci spune-i lui acest lucru si incearcati sa discutati despre ingrijorarile reciproce pe care le aveti.

Desi poate fi destul de greu sa vorbesti cu partenerul despre aceasta frica intima, te vei simti mult mai linistit cand partenerul te va asigura ca nu o sa plece si ca sunteti impreuna in aceasta lupta.

Daca mecansimul de coping principal al partenerului este sa evite discutia despre infertilitate, ar putea fi o mica problema. Si poate fi si o sursa de tensiune, daca celalalt vorbeste doar despre asta.

Este necesar sa gasiti un echilibru si sa faceti un compromis pentru binele amandurora.

Incearcati sa va conectati unul cu celalalt prin moduri care nu au legatura cu infertilitatea

Vorbind de echilibru, este important ca subiectul infertilitatii sa nu va acapareze toate discutiile. Fa un efort sa va conectati in alte moduri. Incearcati sa faceti lucruri impreuna care nu au legatura cu infertilitatea sau cu tratamentul de fertilizare. Nu neglija viata sexuala! Fa-o din nou despre intimitate, iubire si conexiune cu partenerul. Fiti spontani.

Acceptati diferentele in perceperea experientei

Fiecare se adapteaza situatiei in moduri diferite. Nu poti sa iti dai seama cat de mult este implicata sau cat de mult ii pasa unei persoane doar din actiunile si din ceea ce exprima in exterior.

Nu toata lumea isi exprima emotiile. Incearca sa intelegi si sa empatizezi cu partenerul tau. Incearca sa iti dai seama ca si el trece prin acelasi conflict interior ca tine, doar ca modalitatea de exprimare a acestui conflict este diferita.

Cautati suport social

Nu incerca sa gestionezi infertilitatea de unul singur.

Rusinea ii poate face pe multi sa se izoleze social si sa devina extrem de nefericiti.

Cercetarile au aratat ca acele cupluri care erau inconjurate de oameni dragi cu care puteau sa impartaseasca provocarile prin care treceau, erau...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *